Президент України Віктор Янукович закликає українців, які під час Другої світової війни були по різні сторони, шукати шляхи примирення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у виступі на урочистому зібранні з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

“Перед усім суспільством стоїть найважливіше завдання - шукати шляхи до порозуміння і примирення між усіма сторонами трагічних подій Другої світової війни. Ми маємо шукати внутрішній мир і спокій між українцями і нащадками українців, які були розділені війною на ворогуючі табори”, - сказав Президент.

Відео дня

За словами Януковича, кожна сторона повинна намагатися зрозуміти позицію іншої сторони, зрозуміти, що потрібно бути разом, жити в одній країні і будувати спільне майбутнє.

“Світова історія має багато прикладів примирення колишніх супротивників. Я глибоко переконаний, нацистський і радянський тоталітаризм відійшли в минуле назавжди і не повернуться ніколи”, - наголосив глава держави.
Він підкреслив, що сьогоднішнє свято - це не лише нагода віддати шану загиблим і живим учасникам війни. За його словами, це привід замислитись над уроками війни, минулого.

“Глибинні причини всіх великих війн криються, в першу чергу, в нездатності держав справлятися із кризовими процесами в економіці та суспільстві, та намаганні вирішити свої проблеми за рахунок інших народів”, - сказав Янукович.
Він наголосив на необхідності пам’ятати про те, що «духовна спустошеність, втрата віри в абсолютну цінність людського життя стає підгрунтям для політичного екстремізму, радикалізму, нетерпимості».

За словами Президента, Україна пройшла довгий, нелегкий шлях, і сьогодні можна стверджувати, що “ми зберегли єдину і багатоманітну Україну, відновили її державність і заклали фундамент її майбутнього в колі розвинутих європейських націй”.
Янукович зазначив, що необхідно подбати про збереження зв’язку між поколіннями.

“Наша спільна історична пам’ять є однією з основ виховання молоді, реальним інструментом концентрації суспільної енергії навколо побудови сильної, демократичної України”, - сказав Президент.