Глави церков і релігійних організацій зацікавлені в налагоджені постійного діалогу з парламентом. Готовність до конструктивної співпраці у законотворчому процесі підтвердили і керівники профільних комітетів Верховної Ради, а також народні депутати.

Ці питання стали предметом обговорення під час зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) із керівництвом і членами Комітету культури і духовності та Комітету науки і освіти, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Зустріч відбулась 10 квітня 2013 року у залі засідань парламентських комітетів. Уперше в історії державно-конфесійних відносин відбувся діалог в такому форматі.

Відео дня

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила, що категорично не погоджується з рішенням Уряду ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

Необхідно продовжити роботу по визнанню в Україні богослов’я у якості наукової дисципліни, щоб подолати пережитки тоталітарного радянського минулого.

Голова Комітету з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко зазначив, що Комітет відкритий до діалогу та співпраці з ВРЦіРО та буде, як і раніше, прислуховуватись до пропозицій конфесій.

Він наголосив, що постійний діалог між парламентськими структурами та конфесіями сприятиме як забезпеченню реалізації закріпленої Конституцією та законами України свободи віросповідання, так і більш ефективному залученню потенціалу церков і релігійних організацій до розв’язання нагальних проблемних питань суспільства.

Підсумовуючи результати зустрічі, Головуючий у ВРЦіРО архієпископ Григоріс Буніатян від імені Ради Церков подякував присутнім народним депутатам за відкритість і готовність до співпраці в контексті удосконалення законодавства у сфері свободи віросповідання, освітньої та духовно-виховної діяльності релігійних організацій.