Депутати парламенту Ганна Герман і Юрій Мірошниченко пропонують скасувати заяву президії Верховної Ради 1992 року.

Текст проекту постанови поки відсутній на офіційному сайті парламенту, але те, що її подали, у коментарі ВВС Україна підтвердила Ганна Герман.

"Ми вирішили, що першим проектом нашого міжфракційного об`єднання "За сприяння свободі сумління" буде саме скасування цієї ганебної постанови", - зазначила депутат.

Відео дня

Собор єпископів УПЦ відбувся 27-28 травня 1992 року в Харкові і заборонив служіння митрополиту Філаретові, а новим лідером церкви обрав Володимира. В результаті Філарет створив Українську православну церкву Київського патріархату, що фактично спричинило розкол в УПЦ.

15 червня 1992 президія Верховної Ради зробила заяву із критикою щодо проведення собору.

"Його визнавав народ. Його визнали люди, Україна і світ. І те, що парламент його формально не визнавав - це, звичайно, прикра річ, але погоди для суспільства, вірних УПЦ воно не робило, воно просто залишало гіркий осад такого нерозуміння Верховною Радою очевидних речей. Ми виправимо цю помилку", - заявила Ганна Герман.

За її словами, постанова є кроком назустріч вірним Української православної церкви, аби ті не почувалися відокремленими від держави.