Сербський Патріарх і Синод виступили з відкритим зверненнямСвятіший Патріарх Сербський Іриней та члени Священного Синоду СПЦ виступили з відкритим зверненням до політичного керівництва Сербії.

Головним приводом для відкритого звернення було бажання висловити позицію Церкви щодо переговорів, підсумком яких може стати формальне визнання незалежного Косова з боку Сербської держави.

Серед адресатів, до яких звертається Патріарх - президент Сербії Томіслав Ніколіч, прем`єр-міністр Івіца Дачич і перший віце-прем`єр Уряду Олександр Вучич.

Відео дня

«У цей, важкий і вирішальний для Сербії час ми звертаємося до вас від імені Сербської Православної Церкви по братськи, з повагою і вірою у Вашу православну християнську совість, Вашу свідомість патріотів і державну відповідальність, - йдеться в повідомленні.

«Церква, за своєю соборною природою, не проти ідеї європейського об`єднання народів і держав, і не проти ідеї ще більш широких процесів об`єднання. Крім цього, Церква - винятковий історичний родоначальник і носій вчення вселюдської єдності і всеединства творіння Божого во Христі. Але зараз тут більше мова не про те. Зараз від Сербії ультимативно вимагають фактичного зречення від Косово і Метохії, від джерела нашого церковного, народного та державного буття, і залишення тамтешнього сербського народу під владою тих, хто до того більшу його частину або вбив або прогнав, в замін на можливість отримання горезвісної - тільки для Сербії обумовленої - «дати початку переговорів», переговорів, перебіг і результат яких ніхто не може передбачити».

«Від сербів вимагають добровільно зректися території й суверенітету, навіть від слідів свого півтора тисячолітнього буття в Косово і Метохії (у той час як косовсько-метохійські албанці і в присутності сил НАТО можуть безкарно оскверняти церкви, монастирі та кладовища і нападати на людей), а натомість пропонується пуста, необов`язкова обіцянка «світлого європейського майбутнього», тобто пропонується практично одне велике ніщо, з цинічною заявою: тримайтеся за нього міцно!»

«Дух сьогоднішнього Європейського союзу, - підкреслюється у зверненні, - не є, на жаль, духом доброї старої Європи. Ми як і раніше за ідею вільного духовного і економічного об`єднання європейського континенту, але в жодному разі не за проект поневолення і приниження якої б то не було європейської держави, і в тому числі і нашої Сербії. Ми впевнені, що жодне державне керівництво Сербії, і в тому числі сьогоднішнє, не має ані права, ані мандата погоджуватися на умови, що не були поставлені жодній іншій державі-кандидатові за членство в Європейському союзі. Вхідний квиток занадто дорогий. Сербія не сміла б погодиться на те, щоб заздалегідь платити таку ціну за товар, який можливо ніколи не буде їй надано. Вона ніколи в своїй історії цього не робила, не дивлячись на чашу жовчі, яку через це із століття в століття повинна була пити».

«Найважливіша ваша передвиборча обіцянка була у тому, що ані за яких умов ви не віддасте, чи не зрадите, не продасте Косово і Метохію, історичну Стару Сербію.

Ми, архієреї Сербської Православної Церкви, переконані у тому, що представляємо і висловлюємо позицію всіх своїх віруючих, вважаємо своїм обов`язком нагадати вам про цю обіцянку і запевнити вас, що ми очікуємо, як і переважна більшість нашого народу, що ви його виконаєте. Ми робимо це саме зараз, тому що повністю усвідомлюємо трагічність моменту і тягар відповідальності, що лежить на ваших плечах», - йдеться у відкритому зверненні, яке опубліковане на офіційному сайті Сербської Православної Церкви.

Православие.Ru