Кабінет міністрів 31 січня 2013 зареєстрував у Верховній Раді законопроект про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК). У документі сказано, що НЕК повинна була припинити роботу ще два роки тому після проведення адміністративної реформи, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Коммерсант и Лига.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, законопроект розроблявся у відповідності з планом виконання указу Президента України від 9 грудня 2010 р. "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" про ліквідацію Нацкомісії.

Міністр нагадав, що структура центральних органів виконавчої влади, затверджена даним указом Президента, не передбачає наявність такого органу як Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі.

Відео дня

У законопроекті сказано, що функції НЕК з нагляду за дотриманням законодавства у сфері суспільної моралі дублюють аналогічні повноваження Міністерства культури, Державного комітету телебачення і радіомовлення та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. В якості прикладу в аналітичній довідці до документа наводиться ситуація з прокатом фільмів в Україні. Так, за законом "Про кінематографію", дистрибутор зобов`язаний одержати на іноземний фільм прокатне посвідчення в Держслужбі з питань кінематографії при Мінкульті. При видачі посвідчення фільм інспектується на наявність забороненого контенту - сцен, що пропагують насильство, вживання алкоголю або наркотиків, а також сцен сексуального характеру. При цьому, відповідно до закону "Про захист суспільної моралі", кінотеатри мають право демонструвати фільм тільки після позитивного висновку НЕК.

Спроби скасувати НЕК робилися і раніше. І кожен раз Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій вставала на захист опальної організації.

"Нас намагаються закрити вже два роки, незважаючи на те, що ми працюємо ефективно. Раз на місяць проводяться засідання комісії. Те, що на телебаченні не показують еротику і фільми жахів в денний час - це наша заслуга; те, що по місту не висять білборди еротичного змісту - це також наша заслуга! Це типово політичне рішення – закривати все, що ефективно працю ", - заявила член НЕК народний депутат Верховної ради II-VI скликань Лілія Григорович.

Разом з тим перспектива закриття НЕК втішила медіаекспертів. "Прекрасне рішення, яке давно треба було прийняти! Рішення комісії ні на що не впливають, її функції дублюються. Фактично це був ще один даремний бюрократичний орган, який отримував фінансування за рахунок платників податків", - заявила "Комерсант" виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко. Заступник голови Нацради Лариса Мудрак повідомила "Комерсант", що після закриття НЕК Нацрада контролюватиме дотримання норм моралі "в щадному режимі": "Я вважаю, що мораль насаджувати не можна. Захист від негативного контенту повиннен передбачати конкретні дії, наприклад маркування телепередач відповідно до віку ".

РІСУ