Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький повідомив «УНІАН-Релігії», що комісією прийнято рішення щодо звернення Блаженнішого Митрополита Володимира з приводу «безпрецедентного прояву блюзнірства компанією «Укрсувенір», а саме - факту виготовленя та розповсюдження в роздрібній торгівельній мережі гральних карт із зображенням храмів міста Києва.

«Блаженніший Володимир у своєму зверненні написав, що це блюзнірство і образа релігійних почуттів і закликав комісію вжити всіх можливих заходів. Наші заходи обмежені, і ми в рамках своїх повноважень дали висновок тільки щодо карт. У висновку ми кажемо про те, що інформація, яка міститься в картах і на упаковці ображає релігійні почуття громадян», - зазначив Василь Костицький.

Голова Комісії повідомив: «Прийняте рішення, йде процедура його оформлення. Вона формалізована і займає 2-3 дні. Я думаю, що 13 грудня ми вже проінформуємо Блаженнішого про прийняте рішення».

Відео дня

Крім того, Василь Костицький наголосив, що питання це ще не закрите. Комісія із захисту моралі спрямувала звернення до Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Кураса, до Інституту філософії імені Сковороди, Національно Академії мистецтв, Міністерства культури, Національної академії керівних кадрів мистецтв Міносвіти із проханням надати своїх висновки.

Василь Костицький заявив: «Ми обмежилися тим, що згідно зі своїми повноваженнями, оцінили інформаційну продукцію. Ми не виходили за межі, але отримавши інші фахові оцінки, я думаю, що ми ще зможемо звернутися до цього питання».
Після отримання висновків від згаданих установ, Комісія поінформує Міністерство внутрішніх справ. «Я аналізував кримінальний кодекс, вданому випадку злочин інкримінувати важко. Але тут може йтися про порушення закону про рекламу, законодавства про інформацію. Тобто тут можуть вживатися якісь адміністративні заходи регуляторного характеру», - переконаний Костицький.

Крім того, Василя Костицького непокоїть не лише сам факт випуску таких карт, а питання, наскільки морально використовувати взагалі у рекламі зображення святих місць, і церковної атрибутики, і образів святих, і зображення предстоятелів церков.

Як повідомлялося, на замовлення «Укрсувеніру» виготовлені та розповсюджуються в роздрібній торгівельній мережі гральні карти із зображенням храмів міста Києва. 3 грудня цього року Українська Православна Церква звернулася до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі з приводу «безпрецедентного прояву кощунства з боку компанії «Укрсувенір». Лист за підписом Блаженнішого Митрополита Володимира було направлено голові комісії професору В.Костицькому.