Десять років тривало обговорення питання про доцільність будівництва гігантської мечеті в лондонському районі Ньюхем. Нарешті 5 грудня муніципальна Рада поставив крапку в цьому питанні, прийнявши рішення не будувати мечеть, так як будівля, яка за проектом повинна вміщати в себе одночасно 10 тис. чоловік, посилить і так непросту транспортну ситуацію в окрузі.

Насправді не тільки це стало причиною відмови. По-перше, в районі Ньюхем тільки чверть жителів сповідують іслам, а значить, наявність однієї з найбільших в Європі мечетей вдарить по почуттях віруючих інших конфесій. По-друге - і це, мабуть, найголовніше - самі мусульмани не дійшли згоди в питаннях будівництва. Проти 25 тисяч підписів за будівництво мечеті було зібрано 3000 підписів проти. Дивно те, що проти виступили не християни або буддисти, а знову-таки мусульмани.

Сталося це тому, що ініціаторами зведення мечеті є члени руху Джамаат Таблігі, який має репутацію радикальної ісламістської організації. Помірні мусульмани запідозрили , що мечеть стане місцем вербування нових членів до цієї організації, і тому зробили все можливе, аби перешкодити реалізації проекту.

Відео дня

Тепер, коли в будівництві мечеті відмовлено, незрозуміло як будуть розвиватися події далі. Адже довгі роки в промзоні, де передбачалося зведення цієї культової споруди, кожен четвер кілька тисяч мусульман збиралися на молитву.

Katolik.ru