Відновлювальні роботи в чотирьох православних святинях сербського краю Косово, на які Росія через ЮНЕСКО виділила 2 мільйони доларів, повинні завершитися в першій половині 2013 року, повідомляє в середу департамент інформації і друку МЗС РФ.

   Реставраційні роботи в монастирі Печській патріархії в околицях міста Печ у західній частині Косово, в монастирі Високі Дечані на південному заході краю, а також у монастирі Грачаніца недалеко від Пріштіни і в церкві Богородиці Левішкой в місті Прізрен на півдні Косово почалися в 2012 році. Всі ці об`єкти внесені в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Роботи здійснює італійська компанія Intersos і сербська КОТО, які перемогли в організованому ЮНЕСКО тендері.

   До теперішнього часу повністю виконані роботи по відновленню і закріпленню настінних розписів та реставрація "Трону Богоматері" в Печському монастирі, а також по закріпленню і відновленню фресок храму в Грачаніце. Навесні 2013 року в Грачаницькому монастирі будуть відновлюватися виступаючі елементи стін та даху собору. До кінця грудня 2012 року має бути закінчене закріплення фресочного шару на куполі монастирського храму в Дечанах. Очистку та реставрація фресок у церкві Богородиці Левішкі в Прізрені передбачається закінчити в березні 2013 року.

Відео дня

РИА Новости