Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухаммедов пообіцяв відновити напівзруйнований в радянські роки вірменський храм у місті Туркменбаши (раніше Красноводськ). Прохання про відновлення церкви висловив на зустрічі з туркменською делегацією на чолі з президентом в Першопрестольному Ечміадзіні Католікос всіх вірмен Гарегін II, повідомляє Благовест-інфо.

   Делегацію в Ечміадзін супроводжував міністр закордонних справ Вірменії Едвард Налбандян, повідомляє прес-канцелярія Першопрестольного Ечміадзіна. Президент Туркменістану перебував у Вірменії з офіційним дводенним візитом 28-30 листопада. На зустрічі з вірменським Католикосом Бердимухаммедов відзначив роль релігії в суспільному житті, а також у вихованні молоді. Туркменський президент дав доручення присутнім членам уряду своєї країни вирішити питання відновлення вірменського храму в Туркменбаші. Він також запросив Католікоса Гарегіна II відвідати Туркменістан.

   Вірменська громада в Туркменістані утворилася в середині XIX століття в ході приєднання Середньої Азії до Росії. У столиці країни - Ашхабаді - живе близько 15 тисяч вірмен. За даними посольства Вірменії в Туркменістані, в цілому в країні проживає близько 25 тисяч вірмен. В даний час на всій території Туркменістану збереглася лише одна церква в місті Туркменбаши, яка датується 1903 роком, нині не діє і потребує капітальної реконструкції.

Відео дня