У вівторок, 27 листопада, православні віруючі Чувашії (Росія) провели акцію проти впровадження універсальної електронної карти. Близько 100 осіб зібралися на мітинг біля Храму Різдва Христового у Чебоксарах, після чого перейшли до Будинку уряду і перегородили дорогу проїжджаючому транспорту. Поліцейським довелося силою змістити натовп з проїжджої частини.

Виступаючи проти насильницького запровадження електронних карт в регіоні, народ проявив свою громадянську позицію, розповів кореспондентові Правмиру завідувач канцелярії Чуваської-Чебаксарской єпархії протоієрей Сергій Пушков.

«Люди бояться виявитися заручниками ситуації, коли без карти не можна буде нічого ні продати, ні купити, - пояснив він. - Громадяни мають право висловлювати свою позицію. Але те, що люди вийшли на дорогу і перекрили рух транспорту - недобре і неправильно. Вчора до протестуючих звернувся священик, який попросив їх розійтися і не порушувати громадський порядок, після цього вони звільнили проїжджу частину».

Відео дня

За словами протоієрея Сергія Пушкова, стурбованість віруючих людей введенням електронних карт поділяють і члени Міжсоборної присутності. Адже соціальні картки вводяться не лише в Чувашії, а й в інших регіонах Росії, і віруючі звертаються за допомогою і порадою в першу чергу до своїх священиків.

Голова синодального Відділу зі взаємин Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін вважає, що справжня небезпека електронних документів полягає в тому, що може виникнути єдина консолідована база даних, в якій будуть міститися всі відомості про життя людини, включаючи його успіхи і невдачі в навчанні, в школі, у вузі, в роботі, протягом усієї трудової діяльності. У цій же базі даних можуть бути відомості про звернення людини до лікаря, про його діагноз, про переміщення людини по місту, країні або світі, про те, які покупки він робить, які книги бере в бібліотеці, скільки у нього доходів, скільки витрат.

«Вся ця інформація є дуже чутливою для людини. І коли вона буде перебувати в одному місці, до цієї бази даних зможе одержати доступ будь-який російський або міжнародний чиновник, а можливо, і зловмисник», - зазначив він.

За словами глави ВВЦС, сьогодні бази даних, що зберігають чутливу інформацію про людей, легко стають доступними зловмисникам, стають об`єктом купівлі-продажу на ринках, вулицях і площах.

«Коли про людину знають практично все, їй дуже легко ставити умови, в тому числі світоглядні, пов`язані з його релігійним вибором. Ми пам`ятаємо, як боялися люди в Радянському Союзі необережним словом показати нелояльність стосовно радянської системи, до тієї помилкової ідеології, на якій ця система будувалася», - заявив протоієрей Всеволод Чаплін.

На пленумі Міжсоборної присутності, який відбувся минулого тижня, був прийнятий проект документа «Про позицію Церкви у зв`язку з появою і перспективами розвитку нових технологій ідентифікації особи». Автори цього документа, за словами керівника інформаційно-аналітичного управління Синодального інформаційного відділу Вахтанга Кипшидзе, дотримуються двох основних тез.

«Потрібно свідчити, що Церква стурбована розвитком нових інформаційних технологій, у тому числі і тією тенденцією їх розвитку, яка може загрожувати свободі і духовній цілісності людини», - зазначив керівник управління.

У той же час документ застерігає церковну громадськість від того, щоб бачити в цих інформаційних технологіях прямі аналогії з апокаліптичними часами, які ще не настали, підкреслив експерт.