Закон про захист почуттів віруючих приймуть в Росії тільки наступного року, повідомила газета «Ведомости».

Документ буде серйозно перероблений з урахуванням пропозицій президентської Ради з прав людини, також пройде громадське обговорення поправок до законопроекту.

Головним підсумком першої зустрічі президента Володимира Путіна c членами Президентської ради з прав людини, що відбулася 12 листопада, стане заморожування до весни законопроекту, що посилює відповідальність за злочини у релігійній сфері, розповіло "Ведомостям" джерело, близьке до керівництва РПЛ.

Відео дня

На зустрічі з Путіним законопроект розкритикувала Ірина Хакамада. Вона виступила проти формулювання «образа релігійних почуттів» у назві та тексті нової статті 243.1 Кримінального кодексу (КК). За її словами, «почуття - поняття розпливчасте, це не правове поняття», і таке формулювання призведе до масових зловживань.

Верховний суд у своєму висновку щодо законопроекту, за даними газети, теж розкритикував текст поправок. Нова стаття КК конкуруватиме з шістьма іншими статтями кодексу (136, 148, 282, 213 і 214), що також захищають різні аспекти свободи совісті та віросповідання. ВС зажадав від законодавців і «більшої правової визначеності», оскільки пропоновані в статті 243.1 терміни («богослужіння», «релігійні обряди і церемонії», «релігійні об`єднання, сповідуючі релігії, що становлять невід`ємну частину історичної спадщини Росії») не мають правового закріплення.

У проекті доручень президента сьогодні є вимога відкласти прийняття цього законопроекту до 1 березня, а за цей час організувати його якісне громадське обговорення, підтвердив чиновник Кремля.

Законопроект про захист почуттів віруючих був внесений до Держдуми 25 вересня представниками всіх чотирьох фракцій. Він передбачає за публічні образи релігійних переконань і почуттів громадян і прилюдне приниження богослужінь, релігійних обрядів та церемоній запровадити штрафи в розмірі до 300 тисяч рублів і позбавлення волі на 3 роки.