Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ наголосив на важливості зустрічей керівництва держави з керівництвом церков.
Про це він сказав під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков у Києві.
В.ЯНУКОВИЧ нагадав, що такі зустрічі є традиційними, і попередня відбувалась напередодні Великодня у 2011 році.
Крім того, за його словами, зараз весна, коли оживає природа, «це той період часу, коли після зими у людей змінюються настрої, і безумовно, це стосується і нашого суспільства. Є такі речі, коли разом з природою оживають високі моральні якості людей чи суспільства».
Також В.ЯНУКОВИЧ у ході зустрічі повідомив про стан української економіки, про реформи, про свої соціальні ініціативи, зовнішню політику держави.
В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що, згідно із Конституцією, церква відділена від держави, але, «по великому рахунку, мета і у влади, і у церкви одна – створення умов для життя людей і будівництва сильної країни».
Президент України висловив сподівання, що до Великодня предстоятель Української православної церкви митрополит ВОЛОДИМИР завершить курс лікування.
В.ЯНУКОВИЧ висловив жаль, що на сьогоднішній зустрічі немає митрополита ВОЛОДИМИРА. Президент зазначив, що підтримує з ним тісний зв’язок і сподівається, що виправдаються плани глави УПЦ МП залишити лікарню перед Великоднем.
«Дай Боже, щоб йому вистачило сил це зробити, щоб так і сталося. Він дуже цінує ваше відношення до нього, я знаю, що після кожного відвідування у нього покращуються різні аналізи, коли йому роблять різні обстеження, тобто підвищується в нього тонус життєвий, і це дуже добре», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.
Глава держави під час зустрічі закликав Гуманітарну раду обговорити із Радою церков нову гуманітарну політику країни.
В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що зараз Національною академією наук підготовлена програма гуманітарного розвитку країни.
Президент зауважив, що найближчим часом ця програма буде розглянута, і тому він запросив представників духовенства висловити свої думки щодо цієї програми.
«Я би хотів, щоб ви обов’язково з Радою релігійних організацій, з керівниками наших церков зустрілися, дали їм проект цієї програми, і почули, відчули один одного», - сказав В.ЯНУКОВИЧ, звертаючись до секретаря Гуманітарної ради Ганни ГЕРМАН.
Говорячи про хід підготовки України до Євро-2012, В.ЯНУКОВИЧ зауважив, що для цього активно будуються автобани.
За його словами, також активно запроваджується швидкісне залізничне сполучення, для чого закуповуються швидкісні потяги у Кореї.
Президент висловив сподівання, що це стане однією з ознак нового життя українця, «і вже не буде різниці великої - літати літаком чи потягом швидкісним».
В.ЯНУКОВИЧ наголосив при цьому, що з економічної точки зору потягом буде дешевше.
За словами В.ЯНУКОВИЧА, зовнішня політика України, яку можна охарактеризувати як політику національного прагматизму, «створила умови для покращення відносин з великими економічними конгломератами, великими центрами зростання світової економіки», зокрема, з Китаєм і Бразилією.
Нагадавши, що Україна є експортно орієнтованою державою, В.ЯНУКОВИЧ наголосив на важливості розвитку економічних відносин з різними країнами, особливо з тими, які зараз активно розвиваються.
Окрім того, Президент України заявив, що Україна не може вступати в будь-які союзи без внесення змін до Конституції.
Як зауважив В.ЯНУКОВИЧ, Україна за Конституцією не має права входити в союзи, які мають наддержавні органи, «і якщо приймати рішення про входження у якийсь союз, то необхідно внести зміни до Конституції, або у парламенті, або на всенародному референдумі прийняти відповідне рішення».
За словами В.ЯНУКОВИЧА, це стосується як Митного союзу, так і Європейського Союзу.