Коаліція сорока семи національних організацій євреїв США висловила підтримку зусиллям світової громадськості у справі передачі синагоги в Умані громаді віруючих. Про це стало відомо з листа, що надійшов на адресу Адміністрації Президента України та ЗМІ, повідомляє РІСУ з посиланням на Уманьnews.

Історія про те, що в приміщенні пам’ятки архітектури – синагоги цадика Нахмана в Умані розташований виробничий цех, стала скандальною. Світова громадськість висловлює гостре занепокоєння з цього приводу.

Виконавчий директор Коаліції сорока семи національних організацій євреїв США Марк ЛЕВІН направив лист до Адміністрації Президента України.

Відео дня

”Я розумію, – пише Марк ЛЕВІН, – те, що нинішній власник підприємства, один з цехів якого розміщено в синагозі – історичному пам’ятнику, залишається перешкодою на шляху до досягнення згоди у цій справі. Але ми підтримуємо зусилля як місцевої влади у Черкаській області, так і міністра культури, всієї центральної влади в Україні, щоб було прийнято гідне рішення, – таке, з якого світ зробив однозначний висновок: Україна – держава, яка поважає релігійні почуття всіх без винятку людей”.

Нагадаємо, в серпні 2011 року прокуратура Черкаської області порушила кримінальну справу за фактом продажу в 2007 році посадовими особами Уманської міської ради Черкаської області земельної ділянки з пам’ятками архітектури заводу “Меггометр”. На ділянці розташовані: територія пізньосередньовічного міста, Уманська фортеця, будівля колишньої синагоги брацлавських хасидів, де, як стверджують історичні джерела, молився засновник хасидизму цадик Нахман.