У Відділі зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату відбулася прес-конференція на тему «Викладання релігії у світській школі. Досвід Литви, досвід Росії».

На запитання представників ЗМІ відповідали голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків митрополит Волоколамський Іларіон, голова Єпископської конференції Литви архієпископ Каунаський Сігітас ТАМКЯВІЧУС і представник Відділу релігійної освіти і катехізації Російської Православної Церкви Г. ДЕМИДОВ.

Митрополит Волоколамський Іларіон привітав представників преси, які зібралися на прес-конференцію з нагоди завершення II співбесід між Руською Православною Церквою та Римо-Католицькою Церквою Литви, присвячених актуальним проблемам викладання релігії у світській школі.

Відео дня

Голова ВЗЦЗ зазначив, що в Росії був досягнутий істотний прогрес у відношенні викладання релігії: 28 січня нинішнього року розпорядженням Уряду було прийнято рішення про обов`язкове викладання «Основ релігійних культур і світської етики» в школах. «Це дуже важливий крок, який ми позитивно оцінюємо», - сказав голова ВЗЦЗ.

Архієпископ Сігітас, відповідаючи на питання журналістів, розповів, що викладання релігії в литовських школах ведеться у всіх класах. Один обов`язковий урок на тиждень оплачується державою; у приватних школах можливі додаткові уроки, але за них учителям платить Церква. Викладачів готують у трьох університетах, переважно на теологічному факультеті в Каунасі. Викладати релігію в Литві можуть як священики, так і миряни.

Митрополит Іларіон вважає, що кількість годин, відведених для викладання релігії в школах, недостатня: «Ми вітаємо це як перший крок, але будемо працювати над тим, щоб кількості навчальних годин збільшувалася».

Відповідаючи на питання журналістів про те, які відносини складаються в Литві між Російською Православною Церквою та Римо-Католицькою Церквою, архієпископ Сігітас ТАМКЯВІЧЮС охарактеризував їх як дуже хороші.

mospat.ru