Департамент культури в уряді Ірану вніс до "чорного списку" заборонених до продажу іграшки ляльки, що зображують героїв мультфільму "Сімпсони", які названі в цьому документі "пропагандистами Заходу".

Представник Інституту інтелектуального розвитку дітей та молоді Мохаммед Хоссейн ФАРДЖО заявив: "Ми не хочемо рекламувати цей мультфільм шляхом імпорту даних іграшок".

При цьому чиновник не роз`яснив, як саме Сімпсони, кумедна сімейка, популярна у всьому світі, розбещує іранських дітей, однак підкреслив: ляльки, які мають геніталії, а також зображують дорослих чоловіків і жінок, не будуть продаватися в його країні - як і ті, які говорять голосами західних співаків, а також набори іграшкової посуду, що включають келихи та чарки.

Відео дня

Відзначимо, що в цьому списку фігурує культова лялька Барбі, проте Супермен і Людина-павук поки ще є у продажу. На думку іранських чиновників, ці мужні герої не стільки "рекламують Захід", скільки "допомагають бідним і пригнобленим".

Нагадаємо, що в січні 1996 року режим обрушився на красуню Барбі, яка була названа "троянським конем" Заходу, в результаті чого збанкрутували десятки магазинів, що спеціалізуються на продажу цих ляльок.

Відзначимо, що, незважаючи на суворі заборони, іранська молодь тяжіє до західної культури. Так, згідно зі статистикою, в 2011 році на закупівлю іграшок за кордоном держава витратила 57 млн. доларів, а вартість тих, які були завезені в країну контрабандним шляхом, склала 20 млн. доларів.

Видання підкреслює, що населення Ірану вкрай молоде - 25% з 75 млн. іранців складають діти у віці до 15 років.

NEWSru