У Таджикистані запроваджено нові фінансові правила для рлігійних організацій. Тепер імам і священики отримуватимуть зарплату й платитимуть з неї податки в бюджет.

Відтепер мечеті й церкви повинні давати владі штатні розклади співробітників, а також платити відрахування до соціального фонду й податки на землю. Раніше всі релігійні установи Таджикистану вважалися некомерційними організаціями й були звільнені від сплати податків і зборів.

Влада заявляє, що нові правила дозволять навести лад у фінансах мечетей і церков, а заразом поповнять державний бюджет. Противники таких новацій уважають, що так буде встановлено державний контроль над релігійними справами, до того ж податки й збори можуть розорити й без того небагаті приходи.

Відео дня

Крім того, поки ніхто не може точно сказати, яким чином перевіряльники будуть з’ясовувати, скільки саме пожертвувань отримав храм від прихожан. Поки влада заявляє, що «покладатиметься на чесність» імама та священиків.

Керівництво Таджикистану й раніше критикували за політику стосовно релігії. Не дивлячись на те, що формально держава відокремлена від релігії, влада, наприклад, має вирішальне слово при обранні імама мечетей. При цьому ті мечеті, імам яких усе-таки намагається критикувати дії політичного керівництва, піддаються численним перевіркам, а іноді їх закривають.

Місцеві спостерігачі пов’язують цю ситуацію з тим, що влада побоюється конкуренції з боку дедалі більшого впливу релігійних діячів.

Закон і Бізнес