Минулої п’ятниці Міністр культури України Михайло Кулиняк підписав наказ про звільнення Марини Громової з посади генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Наступного дня гендиректором заповідника було призначено колишнього заступника Міністра культури і туризму Вікторію Лісничу.

У вівторок, 24 січня, вийшов новий наказ про зняття з посади директора Національного заповідника "Софія Київська" Нелі Куковальської. Нагадаємо, що вона керувала справами заповідника з 2000 р.

Тотальну заміну керівників найзначніших культурних закладів України експерти пов’язують з намаганням влади працевлаштувати екс-посадовців, яких скоротили через зменшення керівної ланки чиновників. Про це йдеться у повідомленні прес-служби голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

Відео дня

Депутат розповів, що в мистецькому, музейному та пам’яткоохоронному середовищі найактуальнішою темою для обговорення є те, хто якого листа написав Міністру культури, Прем’єр-міністру чи Президенту України в підтримку директора заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальскої.

«Причина таких листів викликана тотальною заміною керівників найзначніших культурних закладів на екс-посадовців, яких скоротили через зменшення керівної ланки чиновників», – говорить О. Бринигнць.

«Я ні в якому разі не збираюсь захищати Н. Куковальську... Але я як киянин, член Громадської гуманітарної ради м. Києва, член Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, голова комісії Київради з питань культури та туризму, занепокоєний ситуацією навколо Київської святині – Софії, політичними і забудовними процесами, що з нею пов’язані. Сподіваюсь, що рішення про долю відомого очільника, що протягом багатьох років є керівником заповідника Софії Київської, Ви прийматимете беручи до уваги не листи, дзвінки чи вказівки можновладців «за» чи «проти» неї, а реальні документи», – звертається до міністра культури Михайла Кулиняки О. Бригинець.

В той же час депутат Київради наголосив, якщо виявиться, що проти Н. Куковальської внаслідок перевірок КРУ, СБУ чи Прокуратури, відкрито кримінальні справи щодо розкрадання майна, виявлено зникнення експонатів чи інші неподобства і її вина буде доведена в суді, безумовно, такий керівник має бути не лише звільнений, а й засуджений відповідно до Кримінального кодексу.

«Якщо ж на Вас здійснюється тиск і Ви поступитесь цьому тиску заради того, щоб призначити на звільнене місце одного з екс-чиновників високого рангу, що завдяки ініційованим Президентом скороченням опинився без роботи, це ляже плямою не лише на Міністерство, а і на усю владну піраміду. Адже ми, громадськість, розглядатимемо цей акт, як спробу позбавитись директора, що бореться з незаконними забудовами в буферній зоні Софії Київської», – пояснив О. Бригинець.

Голова комісії остерігається, що новий керівник не займатиме захисну послідовну позицію щодо заповідника Софія Київська. А також висловив припущення, що призначення такого чиновника може лобіюватися тими, хто незаконно руйнує забудовами історичний ареал столиці. Тим паче, що плітки про звільнення керівника Софії Київської ходять з того часу, як заповідник передали у підпорядкування Міністерства культури.

«Тож, у випадку недостатньо мотивованого звільнення будь-якого керівника закладу культури і у випадку призначення на його посаду когось з колишніх державних високопосадовців, дії влади отримають різку критику з боку пам’яткоохоронців, музейників та творчої еліти. Прошу Вас зважити на це і використати таку позицію громади в інтересах Софії Київської, Києва і України», - закликав О. Бригинець.

Як повідомили у заповіднику «Софія Київська», усі перевірки КРУ, СБУ, Прокуратури та комісії з Мінкультури, які останніми місяцями проводилися у заповіднику, жодних порушень не виявили.

РІСУ