Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил оформлення віз для в`їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію, повідомляє Інститут релігійної свободи. Підставою для змін стало набуття чинності нової редакції Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Постанова розширює можливості іноземних релігійних діячів, які прибувають в Україну. Тепер мета їх діяльності може включати “проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності”.

Запрошення релігійної організації для іноземних релігійних діячів, щоправда, має бути “погоджене з державним органом, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації”. Таким чином, до тексту Постанови Кабміну, як вважають експерти ІРС, без жодних уточнень було скопійовано суперечливе формулювання нової редакції Закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

Відео дня

Як вже наголошував ІРС, через такі двозначні норми не зрозуміло, чи то релігійні організації мають звертатись для погодження запрошень до обласних держадміністрацій, які зареєстрували їх статут, чи то до державних реєстраторів, які видають свідоцтво про реєстрацію юридичної особи. При цьому для останніх ця функція не є характерною.

З огляду на це, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про важливість активізації спеціалізованої Громадської ради при МЗС України з питань співпраці з релігійними організаціями.