Патріарх Московський і всія Русі Кирил вважає, що суспільство має право на висловлення незгоди з поточною політичною ситуацією, а влада має прислухатися до протестів і коректувати свій курс.

Про це предстоятель Руської Православної Церкви заявив в інтерв`ю телеканалу "Россия-1".

"Завдання полягає в тому, щоб протести, у правильний спосіб висловлені, призводили до корекції політичного курсу. Ось це найголовніше. Якщо влада залишається нечутливою до висловлення протестів, це дуже погана ознака, ознака нездатності влади до самонастроювання. Влада має настроюватися, в тому числі і сприймаючи сигнали ззовні... і коректувати курс", - сказав предстоятель РПЦ.

Відео дня

Патріарх Московський і всія Русі вважає, що якщо російські громадяни позбавляються права голосу і права висловлювати незгоду з діями влади, то сприймають це як обмеження їх свободи, а це "дуже боляче". "Якщо щось відбувається, суспільство має мати право висловити своє невдоволення", - впевнений предстоятель РПЦ.

Однак, вважає він, суспільство має проявляти при цьому мудрість, оскільки завжди знайдуться ті, хто побажає використати народні настрої у своїх політичних цілях. Разом з тим патріарх Кирил впевнений, що вимагати дотримання правди "на макрорівні" людина може лише тоді, коли принцип правди дотримується і в її приватному житті.

Він вважає, що поточна політична ситуація в Росії не схожа за "напруженням пристрастей" на 1917 рік або на часи перебудови, проте часом "з малого виростає велике", застеріг патріарх.

Предстоятель РПЦ підкреслив, що Церква не може займати нічию сторону, оскільки її парафіяни є "і серед тих, хто був на площі, і серед тих, проти кого виступають на площі".

Грудневі вибори у Держдуму викликали масові мітинги, учасники яких заявляли про численні порушення на виборах, вимагали скасування їх підсумків, призначення нових виборів і відставки глави ЦВК РФ Володимира Чурова.