Національний банк України вводить в обіг з 28 грудня 2011 золоті і срібні інвестиційні монети «Архистратиг Михаїл». Про це повідомляє офіційний сайт НБУ.
Так, золота монета буде представлена номіналом 20 гривень. Крім того, НБУ випустить золоту монету номіналом 5 гривень. Також вводяться в обіг інвестиційні монети номіналом 1 грн. зі срібла.
На аверсі монет розміщено: угорі малий Державний Герб України і напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі в восьмикутному картуші на щиті зображена емблема Національного банку України - алегоричні фігури грифонів, між якими - гривня - грошово-вагова одиниця Давньої Русі. Ця емблема символізує охорону і примноження золотого запасу держави. Крім того, на аверсі розміщено номінал монет, рік карбування та позначення металу, його проби та маси в чистоті.
На реверсі монет зображено Архистратиг Михаїл - архангел, який є одним з найбільш шанованих біблійних персонажів, переможцем зла, покровителем воїнів, по колу розміщено напис ... ЗА НАС І ДУШІ ПРАВЕДНИХ, І СИЛА АРХІСТРАТИГА МИХАЇЛА (рядки з поеми Т. Шевченка «Гайдамаки»).