Міністерство юстиції України розтлумачило поняття шлюбу та подружжя в Україні.
Про це йдеться в офіційному Роз’ясненні Міністерства юстиції України під назвою «Шлюб – першооснова сім`ї», затвердженому 16 грудня і опублікованому у парламентській базі законодавства України, повідомляє Інститут релігійної свободи.
У документі зазначено, що релігійний обряд шлюбу відбувається зараз в Україні повсюдно. “Духовна велич храму чи навіть найменшої церковки з церковним співом, вінцями на головах наречених, добрими напутніми словами священика – все це робить вінчання незабутньою подією в житті”, вважають у Мін’юсті.
Однак релігійний обряд шлюбу не має правового значення, наголошують у Міністерстві юстиції.
“Релігійний обряд шлюбу, як і раніше, не створює прав та обов`язків подружжя, залишаючись особистою справою жінки та чоловіка. Особи, які після вінчання спільно проживають без реєстрації шлюбу, мають статус сім`ї, але не мають правового статусу подружжя”, – зауважено у Роз’ясненні.
Як правило, шлюб реєструється у приміщенні органу державної реєстрації після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу.
Крім цього, Мін’юст підкреслює, що “у шлюбі можуть бути лише жінка та чоловік, тобто особи різної статі”. Ця вимога закріплена у статті 21 Сімейного кодексу України.
Згідно з Роз’ясненням Міністерства юстиції України, “тільки шлюб, з лише йому притаманними ознаками, неодмінно залишиться основною правовою формою організації сімейного життя жінки і чоловіка й надалі виконуватиме важливі соціальні функції”.