Не встиг архімандрит Єфрем повернутися з Росії, куди афонські ченці привозили пояс Пресвятої Богородиці, як грецька поліція заарештувала настоятеля афонського Ватопедського монастиря за підозрою у фінансових махінаціях.

Як повідомив "Інтерфаксу" представник Ватопедського монастиря, на його думку, "цей арешт носить виключно політичний характер". "Менше місяця тому пояс Пресвятої Богородиці, що зберігається у Ватопедском монастирі, привозили в Росію, і я не виключаю, що даний крок грецької влади може бути пов`язаний саме з цим", - заявив представник монастиря.

Офіційної реакції грецької влади з цього приводу поки немає. Утім, коли настоятель грецького монастиря перебував з реліквією ще в Росії в Греції вже поширилася інформація, що о. Єфрема нібито може спіткати доля монаха його обителі Арсенія. Той був заарештований, але пізніше відпустили під заставу в 200 тисяч євро під підписку про невиїзд.

Відео дня

Спостерігачі схильні бачити в переслідуванні ченців Ватопедського монастиря наслідки тривалого майнового спору між грецькою державою й монастирем за озеро Вістоніда. Він триває ще з початку 20-х років минулого століття.

Озеро було монастирським з 980 року, а його територія входила в 150 тисяч гектарів землі, які належали монастирю. Протягом 90 років грецька влада із завидною періодичністю намагаються ці землі відібрати у ченців.

RTNews.RU