Різдвяний вертеп з яслами Богонемовля Христа, зрештою, все ж був установлений на Різдвяному базарі, що відкрився напередодні свята на Єлисейських полях. Вертеп був установлений, незважаючи на довгі коливання муніципальної влади з цього приводу, повідомляє французький православний сайт Оrthodoxie з посиланням на агентство Info-catho.

Ініціатива становлення вертепу належала місцевій католицькій парафії, представники якого змогли домовитися про це з господарями ринку. Проте напередодні відкриття вертепу в мерії Парижа заявили, що влада зобов`язана перешкодити «релігійним конотаціям» даного проекту.

Свої побоювання чиновники пояснили тим, що серед відвідувачів Різдвяного ринку можуть виявитися туристи з країн Азії: Індії, Китаю, Японії або інших регіонів, де сповідують не християнство, а інші релігії. На думку політкоректних чиновників, християнська символіка могла б їх образити. Про те, що сам Різдвяний базар по своїй суті пов`язаний з одним з найважливіших християнських свят, французькі бюрократи, навіть не подумали.

Відео дня

Побоюючись полеміки в ЗМІ з цього питання й подальшої скандалізації вже й без того доведеної до абсурду ситуації, муніципалітет усе-таки дозволив відкрити Різдвяний вертеп на Різдвяному ж базарі, але висунув при цьому три умови. Чиновники зажадали: «Прихід більше не повинен виступати як організатор заходу, не повинно бути ніякого прозелітизму, не повинно бути ... присутності людини». Що малося на увазі в останньому випадку, залишається загадкою. Ймовірно, в мерії Парижа побоювалися, що в ясла буде покладено живе немовля.

Седмица.ru