Єгипетські християни не стануть платити подушний податок - джизью, уведення якого вимагають прийшлі до влади салафіти, заявив коптський католицький єпископ Юхан ГОЛТА в передачі «Masr al-Jadida» («Новий Єгипет») на єгипетському телебаченні.

Це стало відповіддю на вимоги радикальних ісламістів, згідно з якими християни повинні або платити джизью, як це пропонує древній ісламський порядок, або покинути країну.

Єпископ ЮХАН заявив: «Ми відмовляємося, навіть якщо це загрожує мучеництвом. Якщо ісламістська більшість в єгипетському парламенті дійсно введе цей закон, християни мають намір звернутися за допомогою до фахівців університету Аль-Азхар і помірних мусульман».

Відео дня

Джизья - подушний щорічний податок, що стягується в ісламських державах з усіх немусульман чоловічої статі, за винятком ченців. Справляння джизьї грунтується, насамперед, на Корані (9:29): «Боріться з тими, хто не вірує в Аллаха й Останній День, і не вважає забороненим те, що не дозволено Аллахом і посланником Його, і з тими з людей Писання, хто істини релігії не визнав, до тих пір, поки вони вам дань платити не стануть своєю власною рукою, у смиренні покірному».

Джизья звільняє немусульман від двох обов`язків, покладених на мусульман: захисту країни і податку закят, який виплачують багаті мусульмани протягом року. У XIX в. джизья в Єгипті була скасована.

Кіріос