У Центральному будинку офіцерів Збройних сил України у Києві 13-15 грудня відбудеться Всеукраїнська науково-практична конференція «Збройні сили України та українське військове душпастирство» та круглий стіл на тему «Досвід діяльності капеланських служб іноземних армій в сучасних умовах, пошук оптимальної моделі для Збройних сил України». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ. Захід організовує Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, до якої входять представники семи українських Церков та релігійних організацій.

Круглий стіл та конференція мають на меті дослідити стан і умови функціонування капеланства в іноземних арміях та його основні моделі, розглянути правові підстави капеланів на відповідність їх конституційним нормам держав у частині відокремленості Церкви і держави. Крім того, на конференції аналізуватимуть сучасний стан державно-конфесійних відносин у сфері військово-церковного співробітництва через співпрацю сімох релігійних конфесій, які входять до Ради, зі Збройними силами України в руслі виконання ними положень Меморандуму про співпрацю з питань душпастирської опіки військовослужбовців щодо поетапного впровадження у Збройних силах України ефективної системи душпастирської опіки та створення інституту військового духовенства (капеланства).

У заходах круглого столу та конференції візьмуть участь представники духовенства, які співпрацюють з Міністерством оборони України, а також представники капеланських служб Збройних сил Сполучених Штатів Америки, Російської Федерації, Федеративної Республіки Німеччини, Польської Республіки, Французької Республіки, Румунії, Словацької Республіки, представники структурних підрозділів Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України, органів виконавчої та законодавчої влади України, інших військових формувань України, експерти у сфері державно-конфесійних відносин, науковці, представники громадських та релігійних організацій, офіцери гуманітарних структур Збройних сил України.

Відео дня

На конференції доповідатимуть: представник Адміністрації Президента України; Б.П. Андресюк, директор Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України; Браян ван Сінкл, головний військовий капелан військ США у Європі; протоієрей Димитрій Смірнов, голова Синодального відділу РПЦ із взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними формуваннями (РФ); С. П. Лисенко, радник міністра оборони України, президент Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, та інші представники від держави та Церкви.

Під час конференції кожна Церква та релігійна організація, що входить до складу Ради, презентуватиме свою діяльність щодо задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Учасники конференції планують звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Конституційного Суду України з пропозиціями щодо поетапного впровадження у Збройних силах України ефективної системи душпастирської опіки та створення інституту військового духовенства.