Священний Синод Сербської Православної Церкви закликав чинний на території Косово й Метохії міжнародний військовий контингент (КФОР) діяти в рамках «статусного нейтралітету» і служити збереженню миру, а не ставати «ударним кулаком» НАТО або держав Заходу, які визнали «незалежне Косово».

Він закликав представників КФОР діяти в рамках резолюції Ради безпеки ООН № 1244, припинити насильницьке знищення сербських барикад у районі адміністративних переїздів та застосування сили щодо цивільних осіб. Звертаючи особливу увагу на зіткнення, що відбуваються на півночі Косово, Синод нагадує, що з 26 липня 2011 кількість сербів, які отримали поранення й каліцтва, склало вже 650 чоловік. 27 вересня сімох сербів було поранено на прикордонному переїзді Яриньє з вогнепальної зброї.

Така поведінка КФОР, на думку Священного Синоду, тільки ще більше розпалює «апетити албанських екстремістів» і може спровокувати у відповідь насилля з боку сербів.

Відео дня

У своєму зверненні Священний Синод закликав також президента Сербії Бориса ТАДІЧА й уряд країни до більш активної позиції щодо захисту цілісності держави. Архієреї підкреслюють, що головним завданням є збереження «християнської присутності та сербської православної сакральної і культурної спадщини на території Косово і Метохії.

Православие.Ru