Комітет із захисту прав людини ООН висловив підтримку ініціативним групам України в розробці та просуванні концепції ревалоризація території давньокиївського Дитинця з музеєфікацією залишків фундаментів Десятинної церкви. Про це йдеться в повідомленні, переданому УНІАН.
«Залишки фундаментів Десятинної церкви в Києві не включені до Списку об`єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО, проте їх величезне історико-культурне та археологічне значення, так само як і всієї Старокиївської гори, спонукає багатьох учених на внесення пропозицій про включення даних об`єктів до Списку об`єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО.
Тим часом Україна як суверенна держава вже визнала надзвичайний історико-культурний статус даних об`єктів, і на законодавчому рівні визначила залишки фундаментів Десятинної церкви найважливішим археологічним об`єктом культурної спадщини, що входять до складу пам`ятника археології «Місто Володимира - Дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви».
Україна ратифікувала Європейську конвенцію про охорону археологічної спадщини (Валетта, 16 січня 1992 р.), яка зобов`язує забезпечувати охорону об`єктів археологічної спадщини, до яких відносяться і залишки фундаментів Десятинної церкви, як джерела Європейської колективної пам`яті та засобу історичних і наукових досліджень.
Стало відомо, що комітет із захисту прав людини ООН підтримує прагнення Української держави вжити невідкладних і рішучих заходів щодо усунення того аварійного стану, в якому залишки фундаментів Десятинної церкви були закинуті в останні роки, забезпечити їх належну консервацію і музеєфікацію з метою збереження для нащадків. При цьому представники Комітету не можуть повністю погодитися з точкою зору деяких представників вчених кіл, які говорять про неможливість проведення будівельних робіт на Старокиївській горі з метою створення музею Десятинної церкви.
З одного боку, фундаменти Десятинної церкви знаходяться в буферній зоні Софійського собору, що накладає певні обмеження при проведенні будівельних робіт у межах даної території. Зокрема, Україна відповідає перед світовим співтовариством за збереження Собору Святої Софії. Разом з тим, як вважають представники Комітету ООН, на сучасному етапі розвитку технологій (у тому числі і в будівництві) недоцільно, і більш того, непростимо було б поховати в землі фундаменти легендарного давньоруського храму, тим самим «заморозити» їх від участі в культурному розвитку людства.
На думку фахівців Комітету, концепція ревалоризація території давньокиївського Дитинця з музеєфікацією залишків фундаментів Десятинної церкви, що розробляється в Україні, реалізує сучасний, прийнятний підхід до вирішення проблеми порятунку залишків фундаментів Десятинної церкви, який не тільки не конфліктує з викладеними у Конвенції принципами, а й дотримується їх .
Прикладами успішної реалізації подібних проектів є: відродження Успенського собору Києво-Печерської Лаври, Свято-Володимирського собору в Херсонесі, Михайлівського Золотоверхого монастиря. А також світовий досвід збереження і релігійного використання святинь в Єрусалимі (Ізраїль), в Греції (наприклад, Собор святого великомученика Димитрія Солунського в Салоніках), в Італії (наприклад, Собор апостола Петра, базиліка Сан Климента і катакомби в Римі) та інших пам`яток духовної історії людства ».