Сербія не задовольняє критеріям статусу кандидата до Євросоюзу, впевнена канцлер ФРН Ангела МЕРКЕЛЬ, а Сербська православна церква переконує владу відмовитися від ЄС через косовських сербів.

"Сербія досі не виконала покладені на неї очікування",- сказала МЕРКЕЛЬ і назвала неприйнятними недавні зіткнення в північній частині Косово між етнічними сербами й солдатами стабілізаційного контингенту KFOR. Канцлер нагадала, що "добросусідські відносини" з Косово є однією з умов отримання статусу кандидата до Євросоюзу.

Рішення про надання статусу кандидата в ЄС мають приймати всі країни - члени організації одноголосно, а МЕРКЕЛЬ оголосила про свою негативну позицію. Це означає, що Сербії доведеться поки розпрощатися з надією отримати статус кандидата в Євросоюз, якого вона добивається з грудня 2009 року.

Відео дня

Тим часом Сербська православна церква, висловлює підтримку косовським сербам.

В оприлюдненій 2 грудня в Белграді заяві церковне керівництво вказало, що "ідеалізованому й міфологізованому Євросоюзу є альтернатива". Оскільки Брюссель вимагає від Сербії подальших поступок з косовської проблеми, Белграду слід "відкрито і достойно відмовитися від кандидатури в члени ЄС", а "перетворення нинішніх адміністративних розділових ліній у міждержавні кордони взагалі неприйнятно для Сербії".

argumenti.ru