Заступник голови Державної податкової служби України Сергій ЛЕКАРЬ звернувся до Повноважного представника УПЦ у Верховній Раді протоієрея Василія РУСІНКИ з проханням сприяти пошуку компромісних рішень щодо запровадження в Україні системи альтернативного обліку фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття ІПН і біометричних паспортів.

Адже в сучасному світі держава не може функціонувати без системи обліку платників податків. Крім того, податки є головним джерелом наповнення державного бюджету, а тому кожен громадянин їх має сплачувати.

Про це, зокрема, йдеться у відповіді податкової служби на звернення Церкви щодо прав громадян, які відмовляються від ІПН через свої релігійні погляди.

Відео дня

При цьому, йдеться в документі, податківці не є вповноваженими в питаннях віри й не мають такого права як перевіряти істинність релігійних переконань. Тому наявність «винятків для віруючих» дає можливість зловживати законом, а саме вхилятись від сплати податків, прикривати «релігійністю» незаконні дії тощо.

Сьогодні чи не всі користуються сучасними засобами комунікації (інтернет, комп’ютери тощо), не заперечують проти присвоєння номерів документам (паспортам, свідоцтвам, довідкам, карткам), квартирам, машинам, телефонам. Але пропозиції, які надходили до Податкового кодексу, зводились до запровадження саме паперового обліку або взагалі до обліку за прізвищем, ім`ям по батькові, датою народження, місцем проживання.

Крім того, як нагадує податкова служба, у Податковому кодексі України вже запроваджено альтернативну форму обліку громадян: облік фізичних осіб-платників податків здійснюється на підставі реєстраційних номерів облікових карток або за прізвищем, ім`ям по батькові та серією і номером паспорта. А для фізичних осіб, які відмовились від прийняття ІПН та повідомили про те держоргани, вже сьогодні діє окремий реєстр.

Отже, за словами податківців, під час розробки Податкового кодексу України, вони врахували не тільки міжнародний досвід, а і всі пропозиції віруючих, рішення Священного Синоду УПЦ та позицію предстоятеля нашої Церкви.

Православіє в Україні