У Харкові призовників-пацифістів відправляють служити в зоопарк. Це не покарання, а альтернатива - для тих, кому воювати не дозволяє релігія. Серед бойових завдань юнаків, які відмовляються брати в руки зброю, - прибирання вольєрів і годування тварин.

Ведмеді й тигри - замість прапорщиків і сержантів. Призовник Ігор КОВАЛЬЧУ служить не в окопах, а у вольєрах Харківського зоопарку. Сюди юнак потрапив через релігійні переконання: брати в руки зброю відмовився.

Щоб віруючі юнаки від служби не ухилялися, в Україну понад десять років тому увели альтернативну, не військову службу. Сьогодні Ігор замість плацу мете клітини хижаків і розвозить м`ясо і рибу тваринам. У його обов`язки входить також дозвілля звірів.

Відео дня

«Служити в зоопарку не менш небезпечно, ніж на військовому полігоні, - розповідає директор Харківського зоопарку Олексій ГРИГОР`ЄВ. - Ведмеді і леви - непередбачувані, а їх ікла й пазурі навіть страшніше автомата».

Михайло КОВШАРЬ проходив альтернативну службу, доглядаючи за антилопами і в`єтнамськими поросятами. Дембель відгуляв два роки тому, але так і залишився працювати в зоопарку. Каже, що, незважаючи на маленьку зарплату, ніколи не проміняє своїх вихованців на роботу в офісі.

Зам. військового комісара Харківської області Юрій КАЛГУШКІН повідомив, що проходити альтернативну службу можуть юнаки десяти релігійних організацій. В основному це - молоді християнські течії і кришнаїти. Православних у списку немає. Офіцери давно помітили: люди релігійні ніколи не порушують дисципліну і ведуть здоровий спосіб життя: не вживає спиртні напої, не курять. Вони сумлінні, відповідальні люди - це безумовно. Тому і претензій до них з боку керівництва підприємств та організацій практично немає.

Зараз альтеративних службу в регіоні проходять майже тридцять призовників. У держустановах юнаки трудяться різноробочими, санітарами і доглядають за самотніми людьми похилого віку. Працюють хлопці по вісім годин на день і навіть отримують мінімальну зарплату. Мінус один: служити припадає півтора року, замість одного.

objectiv.tv