Держава внаслідок своєї необізнаності сприяє розповсюдженню саєнтологічного вчення через програму "Нарконон", дозволивши її демонстрацію в учбових закладах України. Про це заявив протоієрей Української православної церкви Олександр Мирошниченко.

"Можливо, у Верховній раді або в Міністерстві освіти і науки є люди, які лобіюють інтереси "Церкви Саєнтології". Скоріше за все, держава просто не розуміє, з чим вона зіткнулася, чому дає "зелене світло", - зазначив Мирошниченко.

Він також повідомив, що Верховна рада у грудні 2008 року направила звернення до тодішнього міністра з питань освіти і науки Івана Вакарчука щодо сприяння програмі "Нарконон", і за рішенням міністерства з 2008 року диск "Правда про наркотики" впроваджується в систему освіти через обласні інститути післядипломної педагогічної освіти та інші учбові заклади.

Відео дня

За словами учасників конференції, програму "Нарконон" минулого року пройшли 100 тис. школярів.

Зазначена програма, на думку представників УПЦ, тісно пов’язана з діяльністю "Церкви Саєнтології" і має на меті вербування нових членів.

"У самих цих лекціях та способах їх провадження в школах були порушені принципи поінформованого впровадження та презумпції винуватості. Ні дирекція, ні діти та батьки не мали інформації про те, що за цим стоїть. Крім того, аналіз самого змісту цих лекцій носив психо-маніпуляційний характер. Ці лекції містять основи світогляду саєнтології і є однією з ланок в ланцюгу, який веде до саєнтології", - зазначив один з учасників конференції.

На питання журналістів, яку кількість членів налічує "Церква Саєнтології" в Україні, представники УПЦ відповіли, що не мають такої інформації, проте зазначили, що поступово кількість її членів збільшується.

"Коли ми даємо нову інформацію про різні сфери діяльності саєнтології, ми намагаємося сформувати більш критичне ставлення громадян до цього явища, в жодному випадку не негативне. Наше завдання - попередити людей, щоб вони могли зробити свідомий вибір", - додав Мирошниченко.

Програма "Нарконон" спрямована на подолання наркозалежності людини і включає в себе нетрадиційні методики лікування.

ТСН