У резиденції Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА відновлять стародавній чоловічий монастир, повідомляє газета "Сегодня" (№245 від 2 листопада).
Як зазначає видання, сільрада Нових Петрівців, де розміщена резиденція Президента, проголосував за те, щоб відродити Межигірський чоловічий монастир, зруйнований більшовиками у 1930-і роки.
«Будівництвом займеться церква. Зараз це чиста земля на узвишші при в`їзді в село», - повідомив газету «Сегодня» голова сільради Родіон СТАРЕНЬКИЙ.
«В архівах ми знайшли креслення, і хочемо відновити його у стилі українського бароко - таким, яким він був. Місце вже освятив митрополит УПЦ МП ПАВЛО. Йде розробка генплану, передпроектні роботи - на це піде 3-4 місяці. Як довго відновлюватимемо - не знаю. Це залежить від того, як йтимуть пожертвування. Поки гроші ще не починали збирати. Ми спершу збудуємо дерев`яну церкву, там служитимемо, і там же, під час служби, будемо збирати гроші на будівництво обителі», - розповів «Сегодня» майбутній настоятель монастиря отець НИКОН.
Крім того, "Сегодня" повідомляє, що В.ЯНУКОВИЧ якось розповідав журналістам, що стародавня обитель знаходилася за 4 км від його резиденції. «Як припускають члени громади «Межигірський монастир», тепер половина тієї території під водою (затоплена Київським морем), а половина - на суші. За територією резиденції («Межигір’я») є цілюще джерело. Там була церква, і люди за давньою звичкою завжди ходили пити воду. Над цим джерелом був навіс із хрестом, і у великі свята народ під`їжджав туди. Ми відремонтували дорогу і збудували утричі більшу альтанку з куполом. І якщо дощ, людям є куди сховатися, постояти, помолитися», - сказав Президент.
Як пише «Сегодня», за переказами, це був перший на Русі монастир, збудований ще у 988 році (Києво-Печерська лавра - у 1051-му), але зруйнований під час навали хана Батия в XIII столітті. У літописах він фігурує з кінця XIV століття. У XVII столітті монастир став релігійним центром запорізьких козаків. Сюди приїжджали доживати свій вік старі відставні козаки. До речі, у повісті Гоголя «Тарас Бульба» згадана ця обитель. У 1676 році монастир згорів, знову був реконструйований. У 1774-му за гроші останнього кошового отамана Петра Калнишевського тут збудували церкву святих апостолів Петра і Павла. Слава монастиря була така велика, що в 1787 році під час візиту до Києва його побажала побачити імператриця Єкатерина II. Але не змогла. За ніч до її візиту монастир знову згорів. Незабаром на його місці збудували фаянсовий завод. У 1886 році митрополит Платон відновив обитель, але перетворив монастир з чоловічого на жіночий. А в 1930-ті роки Межигірський монастир було знищено. На його місці побудували урядові дачі: за радянських часів тут зупинялися Микита Хрущов, Леонід Брежнєв, Володимир Щербицький.