Патріарх Московський і всієї Русі КИРИЛ привітав президента Азербайджану Ільхама АЛІЄВА і всіх громадян Азербайджанської Республіки з 20-річчям проголошення державної незалежності.

Як повідомила прес-служба Московської патріархії, в посланні патріарха, зокрема, говориться: "Незважаючи на всі виклики сучасності, мир між народами і релігіями на благословенній землі давнього Азербайджану продовжує міцніти. Разом з тим динамічно розвиваються відносини між Азербайджанською Республікою та іншими країнами, де несе своє служіння Богу Руська Православна Церква ".

Предстоятель подякував керівництву Азербайджану "за увагу до потреб православних жителів країни". "Упевнений у подальшому розвитку конструктивної взаємодії державної влади і Бакинської єпархії", - зазначив патріарх. "У країні склалися не тільки нові основи політичного, економічного і соціального устрою, а й вишикувалася система міжнаціональних і міжрелігійних відносин, що базуються на взаємній повазі і співробітництво", - вважає патріарх КИРИЛ.

Відео дня

Нагадаємо, сьогодні у своїй промові на офіційному прийомі, присвяченому 20-й річниці незалежності Азербайджану, президент республіки Ільхам АЛІЄВ заявив "Зростання військових витрат - це природний процес". "У нас ростуть всі витрати, в тому числі і військові. Якщо врахувати, що у нас є така проблема, як Карабах, то збільшення наших витрат природно. Якби вони не збільшувалися, це було б неприродно. Ростуть і будуть зростати", - повідомив він.

"Завдання, яке я поставив кілька років тому, вже залишилася в минулому. Я сказав, що наші військові витрати повинні бути рівні всьому бюджету Вірменії. Сьогодні наші військові витрати на 500 млн. перевищують бюджет Вірменії. У майбутньому будуть перевищувати ще більше", - заявив АЛІЄВ.

"Одна з причин мого оптимізму пов`язана з демографічною ситуацією в регіоні. Населення Азербайджану з кожним роком зростає, і у нас більше 9 млн. 100 тис. громадян. Населення у Вірменії з кожним роком зменшується і буде зменшуватися. Як в результаті природних процесів, так і через пануючих там безнадійності, безробіття і масової апатії. Усі ці та інші чинники - сьогодні, можливо, немає потреби говорити про це - ще більше зміцнюють нашу впевненість. Найголовніше полягає в тому, що азербайджанський народ ніколи не змириться з цим положенням. Азербайджанський народ забезпечить існування Нагірного Карабаху як складової частини Азербайджану ", - заявив президент Азербайджану.

*** Збройне протистояння між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах почалося у 1991 році, коли в Нагірно-Карабахської автономної області (НКАО), до якої входила в Азербайджанська РСР, був проведений референдум про статус НКР. Переважна більшість учасників референдуму висловилися за незалежність регіону, однак референдум не був визнаний міжнародним співтовариством. Вірменія підтримала республіку, і в 1991 розгорівся військовий конфлікт, що завершився в травні 1994 року підписанням домовленостей про перехід в режим припинення вогню і початку мирних переговорів під егідою Мінської групи ОБСЄ і при співголовуванні Росії, Франції та США.

Росбалт