Українська Православна Церква, Українська православна церква київського патріархату, а також Українська автокефальна православна церкви не схвалюють рішення Печерського суду Києва, яким вчора колишній прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі.

Як пише газета Комерсант-Україна в статті "Строк прем`єрських повноважень", Єпископ Евстратій (Зоря), секретар священного синоду УПЦ КП зазначив, що "як громадянин я не згодний з вироком, а як священослужитель вірю, що і в такому рішенні є сенс, який ми зрозуміємо згодом". "Як громадянин можу сказати, що вироком я розчарований. Вважаю, що таке немудре рішення суду погіршить положення України в міжнародному співтоваристві, а саме відносини з Росією і з Європою, негативно вплине на політичне майбутнє України і розпалить обстановку всередині країни", - наголосив Зоря.

Водночас, зі слів протоієрея Георгія Коваленка, прес-секретаря предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, "церква не оцінює дії влади або судів, якщо тільки вони прямо не пов`язані з релігійною діяльністю". "З іншого боку - ми завжди пам`ятаємо добро, яке робили для нас представники попередньої і нинішньої влади, і молимося і за тих, хто у влади, і за тих, хто перебуває в ув`язненні", - сказав він.

Відео дня

Протоієрей Євген Заплетнюк, прес-секретар УАПЦ при цьому зазначив, що "церква завжди застерігала людей від гріха, від в`язниці, але з іншого боку правосуддя повинно бути справедливим, а не здійснюватися вибірково". "Як громадянин, я не згодний з вироком Тимошенко і вважаю, що це дуже висока ціна помилок Юлії Володимирівни. Мені ніколи не подобалася Тимошенко, але зараз я бачу, що правосуддя, яким її судили, - вибіркове, несправедливе. І ні до чого, крім повернення до тоталітаризму, така політика не призведе", - заявив Заплетнюк.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський суд Києва визнав екс-прем`єра Тимошенко винною в перевищенні влади і службових повноважень при підписанні газових контрактів в 2009 році і засудив її до позбавлення волі строком на сім років.

Адвокати Тимошенко сподіваються, що рішення суду вдасться скасувати в апеляційному порядку.