Американський посольський фонд зі збереження культурної спадщини надасть «Софії Київській» грант у розмірі 48 тисяч доларів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це під час урочистої церемонії повідомила генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Нелі КУКОВАЛЬСЬКА. Кошти будуть спрямовані на збереження колекції автентичних мозаїк XII століття з Михайлівського золотоверхого собору. Н.КУКОВАЛЬСКА зазначила, що для виконання робіт, які розраховані на півроку, буде запрошено італійського реставратора Марко САНТІ. Вона підкреслила, що про реставраційні роботи буде знято фільм.
«За кошти гранту будуть проведені роботи з перенесення мозаїки на основу з легких сучасних матеріалів. І таким чином буде врятована унікальна пам’ятка в її первісній формі», - повідомив під час урочистої церемонії Посол США в Україні Джон ТЕФФТ. Він зазначив, що цього року заявки на отримання гранту американського посольського фонду надійшли з 90 країн. Проект Національного заповідника «Софія Київська» став одним з переможців. За словами посла, Україна отримала більше грантів з посольського фонду, ніж будь-яка країна у Європі.
У свою чергу міністр культури України Михайло КУЛИНЯК привітав учасників церемонії з 1000-річчям «Софії Київської» та подякував Дж.ТЕФФТУ за надання гранту. Він зазначив, що на прикладі відібраних чотирьох робіт вперше в Україні здійснюватимуться реставраційні роботи такого типу.