Український уряд в цілому дотримується свободи релігії – як згідно з законом, так і на практиці. Такий висновок зробили автори Звіту Державного департаменту Конгресові Сполучених Штатів про міжнародну релігійну свободу за 2010-й рік, повідомляє "Радіо Свобода". Щорічну доповідь про законний стан релігійної свободи у понад 190 країнах світу правозахисні організації вважають авторитетним джерелом інформації на цю тему.

Цю Доповідь державного департаменту щойно опубліковано у Вашингтоні. У розділі «Україна» відзначено, що Конституція та інші закони й політична практика обстоюють свободу релігії. Уряд на загал забезпечує цю свободу.

Щоправда, у випадках суперечок щодо власності між різними релігійними організаціями місцеві посадовці подекуди не займають нейтральної позиції, але уряд, як правило, діє на боці закону. Трапляються повідомлення про випадки релігійної дискримінації – такі як антисемітизм, антиісламські упередження, виступи проти християнських угруповань не ортодоксального характеру. Зафіксовано випадки вандалізму щодо церковних споруд й на цвинтарях.

Відео дня

Як зазначає звіт Державного департаменту, в Україні «різні релігійні організації постійно привертають увагу уряду до своїх проблем, мирно розв’язують суперечки між різними сектами і беруть участь в обговоренні релігійного законодавства».

Документ у розділі «Релігійна демографія» наводить такі дані: в Україні, за підрахунками уряду, 33 тисячі релігійних організацій, серед них 52% – православні, 4 мільйони греко-католиків, мільйон римо-католиків, понад 300 тисяч баптистів, півмільйона мусульман, хоча їхні лідери стверджують, що 2 мільйони, і 103 тисячі 600 іудеїв. Інші релігійні групи включають Свідків Єгови, мормонів, буддистів, кришнаїтів.