Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО переконаний, що без мораторію на забудову історичної частини Києва не може бути правильної стратегії розвитку столиці України.

Про це він заявив сьогодні, коментуючи презентацію відповідної стратегії за участю Президента, повідомили УНІАН у прес-службі М.ТОМЕНКА.

«При розробці стратегії розвитку Києва потрібно виписати детально всі позиції по збереженню історичної частини Києва і недопущенню зменшення музейної частини Києва»,- сказав віце-спікер.

Відео дня

За словами М.ТОМЕНКА, проблема сучасного Києва полягає в тому, що як тільки «вдалося відбитися від тотальної забудови столиці торговими центрами в часи ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, від приватизації та перепродажу об’єктів культури та мистецтва, як розпочалася друга хвиля». «Розпочалася друга хвиля наступу на історичний Київ», - сказав він.

За словами М.ТОМЕНКА, у цьому напрямку діють чиновники, які, мотивуючи свої дії проведенням фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, намагаються «зачистити зелену частину Києва». З іншого боку, додав він, скориставшись підтримкою Президента, Українська православна церква Московського Патріархату та її священики вирішили захопити все що можна і за бюджетні кошті побудувати пафосні церкви.

«Історія з Десятинною церквою, яка пережила всі часи, виглядає дуже тривожно. Оскільки священики всупереч чинного законодавства, позиції киян і фахівців намагаються розпочати самовільне будівництво», - заявив М.ТОМЕНКО.

Віце-спікер наголосив, що Президент має чітко сформулювати своє ставлення до долі Десятинної церкви та інших історичних пам`яток Києва. «Я не здивуюся, якщо нічне незаконне будівництво на основі Десятинної церкви буде прикриватися згодою на це Віктора ЯНУКОВИЧА», - зауважив М.ТОМЕНКО.