6 квітня у приміщенні Верховної Ради України народні обранці України зустрілися із членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, обговоривши співпрацю.

Народний депутат та один із лідерів партії Християнсько-Демократичний Союз Володимир Стретович на дискусії заявив про необхідність сконцентруватися на тому, що єднає Україну, та закликав досягати добробуту через віру.

“Держава і Церква мають співпрацювати як партнери. Однак держава зі свого боку не має права підпорядковувати собі Церкву для досягнення власних інтересів у боротьбі за владу”, – підкреслив він.

Відео дня

Народний депутат Володимир Марущенко представив присутнім позицію групи «Право вибору» стосовно кожного із законопроектів, які стосуються свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій. Він відзначив, що державно-конфесійний діалог має розвиватися не тільки на рівні парламенту, а також на рівні керівництва держави та виконавчої влади.

“За минулий рік не відбулося жодного засідання Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України. Тоді як існує очевидна необхідність обговорення суспільно важливих питань та вироблення спільної позиції”, – наголосив депутат під час свого виступу.

Народний депутат Оксана Білозір розповіла про ініціативи у сфері зміцнення інституту сім`ї та захисту його від ліберальних тенденцій, поширених у Європі, зокрема про проведення парламентських слухань з цього питання. “Найбільша криза Українського суспільства пов’язана браком моральності та духовності – особливо у сім`ї”, – заявила депутат.

У своєму виступі Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ Київського Патріархату, висловив раніше озвучену позицію Всеукраїнської Ради Церков про недоцільність ухвалення у теперішній час нової редакції Закону про свободу совісті та релігійні організації.

Він зауважив, що Церкви та віруючі у переважній більшості задоволені чинним Законом, тому виникає питання: навіщо міняти Закон і кому саме це потрібно? “Змін потребують інші спеціальні закони – про освіту, про державну реєстрацію юридичних осіб, про усунення дискримінації студентів духовних навчальних закладів тощо”, – резюмував Глава УПЦ КП.

За словами Патріарха, Рада Європи не вимагає ухвалення від України нової редакції зазначеного Закону. Тому, на його думку, доцільно працювати над конкретними зауваженнями, якщо вони дійсно будуть корисними для релігійної спільноти в України.


Представник УГКЦ протоієрей Олекса Петрів запропонував депутатам звернути належну увагу на проект Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, який вже давно готовий для розгляду парламентом.

Тривогу про аморальний стан суспільства висловив майже кожен із присутніх керівників Церков та релігійних організацій. Представники Всеукраїнської Ради Церков одностайно висловили підтримку діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та закликали парламентарів не допустити її ліквідації згідно Указу Президента України.

Під час зустрічі представники конфесій наголошували, що тепер з усіх боків люди оточені пропагандою безвідповідального, егоїстичного та нестримного способу життя, яка заглушає заклик до добра та християнської любові, що завжди звучить під час проповідей у Церквах. Однак і держава не повинна байдужо стояти осторонь виховання дітей та молоді як моральних особистостей з високими життєвими цінностями.
Голова Всеукраїнського союзу церков ЄХБ В`ячеслав Нестерук на зустрічі наголосив на необхідності ретельно відслідковувати ліберальні антиморальні закони, які просувають в Україні, зокрема, мова йшла про Європейську конвенцію із усиновлення дітей, яка може дозволити одностатевим парам бути усиновителями.
В.НЕСТЕРУК зауважив, що хоча і Україна називає себе християнською державою, але показники алкоголізму, абортів,наркоманії, СНІДу із кожним роком лише збільшуються. Тому, на думку єпископа, необхідно терміново вжити заходи із запобігання подібних явищ та об`єднатися державі і Церкві у протистоянні злу.

Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко звернув увагу присутніх депутатів на проблему зубожіння українського народу в умовах збільшення статків власників великого бізнесу в Україні. “Величезна різниця між бідними та багатими є аморальною. В суспільстві зростає напруженість та зневага до багатіїв, адже чимало людей в Україні знаходяться на межі виживання”, – наголосив єпископ.

Серед інших порад на адресу парламентарів прозвучав заклик до впровадження у Верховній Раді України системи персонального голосування. “Присутні депутати можуть продемонструвати гарний приклад своїм колегам та зробити християнський крок уперед, запропонувавши механізм практичної реалізації конституційної норми про особисте голосування парламентарів”, – зауважив єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук.

Він також відзначив, що українському телебаченню та радіо бракує пізнавальних та морально-виховних програм, в тому числі християнського контенту.


Серед інших представників конфесій під час зустрічі також виступили керуючий справами УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) архієпископ Митрофан, Єпископ Римсько-католицької церкви Маркіян Трофим’як, керівник Церкви адвентистів сьомого дня Віктор Алєксєєнко, Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець, представник Об`єднання іудейських релігійних організацій України Геннадій Білорицький та голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім.

Зі свого боку Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун запропонував подібні зустрічі зробити регулярними задля того, щоб депутати змогли чіткіше розуміти потреби Церков у їх духовному служінні, а також об’єднати зусилля конфесій та парламентарів у справі утверджувати високих моральних засад у суспільстві.

Підсумки зустрічі підбив координатор депутатської групи та секретар партії ХДС Давид Жванія.

“Сьогодні на всіх рівнях необхідно відновити повноцінний діалог між державою та церквою”, – заявив народний депутат. Він підтримав пропозицію щодо розвитку постійного діалогу між парламентом та представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з метою напрацювання пакету законодавчих ініціатив з озвучених питань.

За його словами, група «Право вибору» і надалі буде підтримувати законопроекти, спрямовані на захист свободи совісті, моралі та традиційних сімейних цінностей.

За результатами зустрічі було прийнято рішення про створення робочої групи у складі членів Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, а також народних депутатів Володимира Стретовича, Оксани Білозір та Володимира Марущенка.