Народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ закликав прокуратуру дати правову оцінку розміщенню на місцевому Інтернет-сайті інформації, яка ображає релігійні почуття віруючих. У своєму депутатському зверненні до прокурора області Івана МЕЛЬНИЧУКА він вказує, що до нього надійшло чимало скарг від молоді міста та представників релігійних конфесій у зв’язку із розміщенням на тернопільському інтернет-сайті «Форум файного міста» інформації, «яка своїм змістом не лише ображає релігійні почуття віруючих громадян, а й сприяє розпалюванню релігійної ворожнечі».
«Інформація у вигляді повідомлень користувачів форуму, анекдотів, блюзнірських зображень, міститься на зазначеному сайті у темі «Жарти на релігійну тематику», – повідомляє В. ДЕРЕВЛЯНИЙ.
Він також вказує, що адміністратором сайту є депутат міської ради від ВО «Свобода» Іван СОРОКОЛІТ.
«Оскільки цей форум щодня відвідує дуже багато людей різного віку та віросповідання, то, на мою думку, цілковита бездіяльність адміністрації зазначеного сайту щодо заборони викладення такої інформації є відвертим потуранням кримінально-караним діям, передбаченим у ч. 1 ст. 161 Кримінального Кодексу України», – зазначає В. ДЕРЕВЛЯНИЙ.
Рішення подати звернення в прокуратуру нардеп пояснив бажанням припинити насміхання з християнської віри на Інтернет-форумі.
«Всі ми прекрасно розуміємо, що для когось віра в Бога – це пусті слова, які нічим не підкріплені на практиці. А для когось – це щось дуже особисте, яке заторкує серце людини. І тому коли намагаються сміятися з Бога, то таким чином сміються з тієї людини, яка вірить у Нього», – каже нардеп.
Такі насміхання він і називає образою релігійних почуттів.
«Ну скажіть: це нормально, коли люди розміщують всілякі карикатури на Ісуса Христа, на Богородицю, коли пишуть різноманітні богохульські анекдоти? Так має бути? Не йдеться про те, що ці люди повинні бути християнами, – вони мають право сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної. Але їм ніхто не давав права принижувати християн», – наголошує В. ДЕРЕВЛЯНИЙ.
Він також висловив розчарування, що сайтом керують представники націоналістичної сили, «яка постійно декларує свою приналежність до християнської традиції, для якої Бог і Україна – понад усе».
«А на практиці виходить все чомусь навпаки», – констатує нардеп.