Професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв закликав з розумінням ставитися до тих, хто не дотримується Петрового посту за усіма правилами, повідомляє Благовіст.

"Я не закликаю до того, щоб переглядати нинішню церковну традицію дотримання Петрового посту, але просто я закликаю до того, щоб м`якше ставитися до тих православних християн, які з тих або інших причин цей пост не зможуть дотримувати в усій його суворості", - заявив о. Андрій.

За його словами, ніякого спеціального, тим більше багатоденного, посту після Трійці древня Церква не припускала. Після П`ятидесятниці починається "звичайне рутинне повсякденне життя, яке дозволяє звичайне чергування скоромних і пісних днів протягом тижня". "Цього року пост після П`ятидесятниці став таким же за тривалістю, як і Великий піст, - і там, і там по сорок з гаком днів. Це є деяким модернізмом", - вважає о. Андрій.

Відео дня

Він нагадав, що ще в VI столітті церковні канони засуджували це як єресь квадразимітів, чотиридесятників, тобто тих, хто вважав, що потрібно поститись двічі в році по сорок днів, оскільки Христос нібито був розіп’ятий двічі. Тому, продовжив протодиякон А.Кураєв, навіть в VI столітті вважалося, що багатоденний піст може бути тільки один раз в році.

Петрів піст починається через тиждень після свята Трійці. Його тривалість щороку різна і залежить від дати святкування Пасхи. Петрів піст був встановлений ще в давнину на згадку про трагічну долю апостолів Петра і Павла, перший з яких був розіп’ятий, а другий - обезголовлений. Піст завершується напередодні 12 липня, коли Церква відзначає день їх пам`яті.

Це не найсуворіший з періодів стриманості, якщо порівнювати його з Великим і Успенським постами: по вівторках, четвергах, суботах, неділях, а також в день пам`яті Різдва святого Іоанна Крестителя (7 липня) і в дні храмових престольних свят дозволяється їсти рибу. Вживання м`ясних, молочних продуктів і яєць не допускається протягом усього Петрового посту.