У Стамбулі відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича із Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Вселенський Патріарх привітав В. Януковича з обранням на посаду Президента України та побажав йому «дуже плідного» перебування на посаді глави держави на користь Українського народу.

Він відзначив, що із зворушенням згадує свій візит в Україну два роки тому, коли мав можливість «ознайомитися із прогресом та святістю української православної нації». «Ми тут завжди молимося за постійну стабільність і процвітання вашої возлюбленої країни. Ми знаємо про розкол між православними в Україні, і це нас дуже засмучує. Ми молимося, щоб цей розкол зник якнайскоріше», – зазначив Вселенський Патріарх. Він, крім того, розповів, що нещодавно відвідав з офіційним візитом Росію, де спілкувався зі «своїм братом» Патріархом Кирилом. За його словами, під час цих розмов вони неодноразово згадували той факт, що для Росії, як і для України, Константинопольська церква є материнською.

Відео дня

«Нещодавно, коли я  був в Росії, мене запитали і я сказав, що вважаю, щоб всі наші браття, які відокремилися, повернулися до канонічної церкви, тому що у канонічній церкві є справжнє спасіння», – також зазначив Вселенський патріарх. «Ми більш ніж впевнені, що ви під час перебування на посаді Президента зробите все можливе, щоб вилікувати, загоїти ці рани і відновити єдність української православної церкви. Ми ніколи не припиняємо молитися і просити Бога поновити єдність української православної церкви», – сказав він.

Зі свого боку глава Української держави висловив переконання, що процес консолідації церкви є надзвичайно важливим. «Без віри неможливо побудувати сильну країну», – переконаний Президент.

Віктор Янукович також розповів Вселенському Патріархові про своє паломництво на священну гору Афон, де молився за Україну.