Верховна Рада України ухвалила рішення щодо відзначення на державному рівні в серпні 2011 року 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія та оголосити 2011 рік Роком Української Першокниги.

Як передає кореспондент УНІАН, “за” ухвалення відповідної постанови "Про відзначення на державному рівні 450-річниці Пересопницького Євангелія" проголосували 382 народних депутата з 409, зареєстрованих в сесійній залі.

ВР рекомендувала Кабінету міністрів у місячний термін з дня ухвалення цієї постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 450-річчя Пересопницького Євангелія, включивши до складу комітету представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і громадськості, діячів науки, просвіти, мистецтва й культури; розробити й затвердити план необхідних заходів.

Відео дня

Крім того, уряд має передбачити у державному бюджеті України на 2011 рік кошти на підготовку та проведення відповідних заходів.

Також парламент рекомендував Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 450-річчя Пересопницького Євангелія, організувати тематичні теле- та радіопередачі, присвячені цій події.

Контроль за виконанням цієї постанови покладено на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Довідка УНІАН. Пересопницьке Євангеліє —рукописна пам`ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI ст. Один із перших українських перекладів канонічного тексту Євангелія.

З 1991 року під час складення Президентами України присяги на вірність народу поряд з Конституцією України та Актом проголошення незалежності України кладуть Пересопницьке Євангеліє.