Верховна Рада України під час пленарного засідання 12 лютого ухвалила за основу та в цілому як закон проект змін до переліку пам`яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Законопроект підтримали 304 народні обранці, з яких 113 – з фракції БЮТ, 95 – Партії регіонів, 48 – Блоку НУНС, 27 – КПУ та 19 – Блоку Литвина. Після набуття чинності цей документ доповнить нині існуючий Перелік, окрім замку «Паланок», комплексів споруд Лівадійського та Юсуповського палаців, також низкою об’єктів культового призначення, повідомляє

Інститут релігійної свободи.

Ухвалений законопроект (реєстр. №3453) передбачає внесення до Переліку пам`яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, таких об’єктів культового призначення: Церква Здвиження Хреста Господнього (смт. Лівадія, АР Крим), Печерний монастир «Чельтер-Мармара» та Монастир «Шулдан» VIII-XV ст. у селі Тернівка біля м. Севастополь. Останній складається з великого та малого печерного храму, келій, господарських та інших печерних споруд.

Відео дня

При цьому законопроект пропонував вилучити з даного переліку Монастир та печери «Данильча-Коба» (Бахчисарайський район АР Крим), який записаний двічі та дублюється у чинному Законі за неіснуючим охоронним номером, а також розташовану у тому ж районі колишню Юсуповську мечеть, яка у 1997 році була вже повернута у власність релігійній громаді «Джума Джамі» у селі Соколине. Однак депутати ухвалили закон за виключенням цих положень.

Автор ініціативи Віктор Шемчук (НУНС) пояснив, що “Перелік доповнено з метою забезпечення повноти державного контролю у сфері охорони пам’яток, збереження державної та комунальної власності на визначні об’єкти культурної спадщини України”.

Зауважимо, що цього ж дня парламентарі не підтримали інший законопроект з даної сфери (реєстр. №3453-1), яким народний депутат Леонід Клімов (Партія регіонів) пропонував з різних причин вилучити з Переліку деякі архітектурні пам`ятки у м.Одесі та Одеській області.

Як повідомляв ІРС, до порядку денного шостої сесії Верховної Ради поточного скликання внесено низку законопроектів, які стосуються державно-церковних відносин та діяльності релігійних організацій. Серед них також законопроект щодо введення мораторію на приватизацію майна культового призначення (реєстр. №3347), внесений депутатом О.Боднар (БЮТ). Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово наголошувала на першочерговості ухвалення подібної ініціативи у той час, як триває розв’язання актуальних питання реституції церковної власності, експропрійованої тоталітарним режимом.