У Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування законності будівництв у буферних зонах українського об`єкту "Собор Св.Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра", включеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за №527.

Як повідомляє сайт ВР, комітет з питань культури і духовності підтримав зазначений проект постанови. Обговорюючи на засіданні Комітету проект документа, народні депутати, зокрема, наголошували, що Софійський собор з прилеглими монастирськими спорудами та Києво-Печерська Лавра у 1990 р. включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як унікальні історичні, архітектурні та мистецькі пам’ятки під одним номером 527. Проте, за їх словами, сьогодні охоронні норми грубо порушуються протизаконним будівництвом не тільки в буферних зонах пам’ятки, а й на її території. Крім цього, зазначалося на засіданні, в охоронних зонах триває незаконне будівництво 15 об’єктів, що справляє негативний вплив на автентичність та цілісність об`єкта всесвітнього значення.

На думку депутатів, все обумовлює необхідність забезпечення парламентського контролю, а відтак утворення Тимчасової слідчої комісії.

Відео дня