Наприкінці п’ятої сесії Верховна Рада України вирішила цього разу не доповнювати порядок денний питаннями, що стосуються діяльності релігійних організацій. Про це свідчать результати голосування народних депутатів України відносно пропозицій про включення до порядку денного засідання законопроекту про вдосконалення процедури державної реєстрації юридичних осіб та проекту постанови про збереження комплексу Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інститут релігійної свободи

Під час голосування 21 січня парламент не підтримав пропозицію про включення до порядку денного та розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність з вимогами Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (реєстр. №5146, автор – Кабінет Міністрів України).

Відео дня

Як повідомлялося раніше, даний законопроект оминає увагою проблему “подвійної реєстрації” релігійних організацій, про яку неодноразово заявляли експерти та представники конфесій. Однак, на думку оглядачів, дане упущення цілком можливо усунути на етапі підготовки законопроекту до другого читання.

Аналогічна доля спіткала також проект Постанови про збереження комплексу Києво-Печерської Лаври та подальший розвиток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (реєстр. №5135), внесеного членами Комітету з питань культури і духовності В.Яворівським, В.Деревляним, Я.Кендзьором та іншими.

Народні депутати, зокрема, пропонують передати весь комплекс Києво-Печерської Лаври у державну власність – до сфери управління Міністерства культури і туризму України, а також переглянути доцільність перебування та відселити з території Києво-Печерської Лаври установи та організації, діяльність яких безпосередньо не пов’язана з виконанням статутних завдань Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (крім релігійних організацій). Вони вважають за необхідне розробити новий Генеральний план Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в межах його охоронних зон, які є буферними зонами об’єкта під охороною ЮНЕСКО, та перевірити на відповідність законодавству України та до затвердження Генерального плану Заповідника призупинити погодження будь-яких робіт (крім проведення протизсувних заходів).

Нагадаємо, що раніше схожий проект вже подавався до Верховної Ради за ініціативи членів Комітету з питань культури і духовності. Однак після того, як документ не отримав достатньої кількості голосів під час розгляду в сесійній залі Парламенту, автори вирішили його доопрацювати та внести уточнену редакцію.

Не зважаючи на це, в інтересах захисту моральності та здоров`я суспільства на минулому тижні парламентарі змогли ухвалити законопроект №3271 (автори – П.Унгурян, О.Єфремов та інші) щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії та законопроект №1171 (автори – М.Томенко, Н.Королевська, Є.Суслов) щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв, яким було поширено існуючі обмеження для алкогольних напоїв також на пиво та інші слабоалкогольні напої, зокрема шляхом заборони їх продажу неповнолітнім особам та вживання у публічних місцях. У даний час ухвалені закони очікують підписання Президентом України.