Відповідно до урядових нормативних змін Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) встановила, що природний газ для усіх потреб релігійних організацій відпускається на рівні роздрібних цін, що використовуються для потреб населення, диференційованих залежно від річних обсягів споживання. При цьому зазначені ціни не поширюються на обсяги природного газу, у випадку його використання для виробничо-комерційної діяльності, Інститут релігійної свободи.

Новий підхід до тарифікації затверджений постановою НКРЕ №1398 від 10.12.2009 року, з ухваленням якої втратила чинність попередня постанова НКРЕ №1129 от 01.10.2009 року, що передбачала зменшення ціни на природний газ лише для опалення культових споруд релігійних організацій.

Згідно нової постанови НКРЕ, копія якої знаходиться в розпорядженні ІРС, ціни на природний газ для потреб релігійних організацій залишились на тому ж рівні, що відповідає тарифам як для населення. Проте відтепер вони поширюються на усі потреби релігійних організацій, за виключенням обсягів газу, що використовуються для виробничо-комерційної діяльності.

Відео дня

Слід зауважити, що зазначені ціни також враховують податок на додану вартість, збір до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу за регульованим тарифом.

Таким чином, для опалення культових споруд релігійних організацій встановлені такі самі ціни як для населення, що диференційовані залежно від річних обсягів споживання. Цим рішенням НКРЕ забезпечила реалізацію урядових змін, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1239 від 18.11.2009 року.

Нові тарифи на природний газ для потреб релігійних організацій набули чинності з 10 грудня 2009 року.

Як повідомляв ІРС, 13 липня 2009 року на зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко запевнила, що Уряд доведе до логічного завершення питання надання комунальних послуг Церквам за цінами, встановленими для населення.