З 19 по 21 листопада у приміщенні Польської Екуменічної Ради у Варшаві (Польща) відбулось чергове робоче засідання міжнародної екуменічної групи «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччини». Про це повідомляє

Інститут релігійної свободи.

Головною темою зустрічі стало обговорення структури групи «Примирення» та план її роботи на 2010 рік. Учасники обговорили майбутні виклики і перспективи розвитку Групи, в тому числі наступні актуальні теми для діалогу між Церквами.

У ході засідання новим головою Групи був обраний архієпископ Вроцлавський і Щецинський Єремія (Польська Православна Церква). Його заступниками стали пастор Андрій Гамбург (Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України) і Микола Матрунчик (Білоруська Православна Церква). Загальна координація роботою групи на найближчі три роки доручена Польській Екуменічній Раді.

Відео дня

Учасники зустрічі обговорили результати Міжнародної конференції «Церкви в Україні перед обличчям сучасних суспільних криз», проведеної групою «Примирення» в Одесі 23-25 вересня цього року. Чергову конференцію було вирішено провести у вересні 2010 року в Польщі і присвятити її проблемі міграції в Центральній та Східній Європі.

У зустрічі взяли участь представники Німецької Євангельської Церкви, Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України, Євангелічно-Аугсбурзької (Лютеранської) Церкви Польщі, Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом), Білоруської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви (Польщі, Німеччини та України).

Зокрема від української сторони в засіданні взяли участь помічник ректора Київської Духовної Академії УПЦ (МП) з науково-дослідницької роботи Володимир Бурега, голова Комісії УГКЦ зі сприяння єдності між християнами д-р Ігор Шабан, голова Синоду НЄЛЦ пастор Андрій Гамбург.

Наступна зустріч робочої Групи «Примирення» намічена на березень 2010 року.

***Ініціатива «Примирення» виникла у 1974 році з ініціативи Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської Екуменічної Ради з метою вироблення проекту примирення між сусідніми Польщею та Німеччиною, чиї відносини були обтяжені спогадами про Другу світову війну. У 1995 році ініціатива була розширена за рахунок нових учасників: України та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччині», який у 1997 році був представлений на Другому Європейському Екуменічному Зібранні в м.Грац (Австрія).