Верховна Рада України планує з 17 по 20 листопада розглянути низку законопроектів, які стосуються питань утвердження у суспільстві моральності та окремих аспектів діяльності релігійних організацій. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Перший пленарний день Парламент розпочав з ухвалення у другому читанні проекту Закону щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії, який був зареєстрований представниками всіх депутатських фракцій.

Законопроект №3271 розглядався у другому читанні 17 листопада та передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії. За ухвалення даного проекту проголосували 367 народних депутатів із 435, зареєстрованих в сесійній залі.

Відео дня

Проектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Закону України «Про телекомунікації» та Закону України «Про захист суспільної моралі», чим закріпити відповідальність за розповсюдження продукції порнографічного характеру, створеної за участю дитини або з використанням її образу, та за втягнення неповнолітніх у процес виготовлення порнографічних матеріалів. Також документ передбачає заходи щодо запобігання поширення подібних матеріалів у мережі Інтернет чи за допомогою інформаційно-комунікаційних систем.

У зв`язку з необхідністю врахування окремих суттєвих поправок депутати відправили цей законопроект на доопрацювання у профільний комітет для підготовки до третього читання та ухвалення його в цілому як закон. З огляду на це парламентарі вирішили не розглядати схожий по суті законопроект про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України щодо захисту суспільної моралі (реєстр. №1340), поданий Геннадієм Москалем.

У середу, 18 листопада, Верховна Рада має розглянути законопроект про посилення відповідальності за реалізацію неповнолітнім та незаконну реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів (реєстр. №4784).

Наступного дня, 19 листопада, Парламент приступить до розгляду у першому читанні проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (реєстр. №5000).

Нагадаємо, що у вересні цього року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулась до Уряду з проханням передбачити при підготовці та ухваленні Держбюджету на 2010 рік можливість передачі державного та комунального майна в оренду релігійним організаціями також і для проведення соціальної діяльності, не пов’язаної з отриманням прибутку. Окрім цього, минулого тижня Громадська рада при Міносвіти закликав Мінфін та Комітет з питань бюджету знайти можливість для фінансування у наступному році друку підручників з факультативного предмету «Основи християнської етики».

Цього ж дня парламентарі повторно розглянуть доопрацьований проект Постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні (реєстр. №4614), про зміст якої ІРС повідомляв раніше.

У п’ятницю, 20 листопада, до порядку денного пленарного засідання Парламенту планується включити питання про розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення у відповідність з вимогами Закону України «Про державну реєстрацію осіб та фізичних осіб-підприємців» (реєстр. №5146, автор – Кабінет Міністрів України).

Слід зауважити, що даний законопроект оминає проблему “подвійної реєстрації” релігійних організацій, про яку неодноразово заявляли експерти та представники конфесій. У зверненні від 13 липня 2009 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій просила Уряд вдосконалити процедуру державної реєстрації релігійних організацій шляхом запровадження принципу “єдиного вікна”.