На розгляд ВР внесено проект Закону щодо державного реєстру фізосіб, які через релігійні переконання відмовляються від ідентифікаційного номера.

Як повідомляє РІСУ, народний депутат України від ПР Олена Лукаш внесла на розгляд Верховної Рад проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків та інших обов`язкових платежів" (щодо забезпечення прав осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера)». Цей проект передбачає внесення змін до статей 1 та 5 Закону України «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов`язкових платежів».

Згідно з цим проектом Закону, особам, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, передбачається встановити відмітку у паспортах органами державної податкової служби про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера. За редакцію діючого закону цю відмітку ставили органи МВС. Пропонується встановити зміст відмітки та визначити, що єдиним документом, що подає особа, яка бажає отримати її, є паспорт громадянина України. Відмітка у паспорті має бути засвідченою підписом та скріплена печаткою посадової особи органу державної податкової служби.

Відео дня

Окремо пропонується вирішити проблему збереження відомостей про осіб, у паспортах яких зроблено відмітку про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера. Внесені зміни виключать ситуацію, коли відомості про таких осіб залишаються у державному реєстрі.

Крім того, пропонується встановити, що громадяни України, які відмовились від прийняття ідентифікаційного номера, обліковуються як платники податків та інших обов`язкових платежів виключно за серією та номером паспорта. Для цього особа, яка через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття ідентифікаційного номера, як у разі відсутності так і у випадку наявності в неї ідентифікаційного номера, повідомляє про це у формі заяви органам державної податкової служби за своїм місцем реєстрації та пред’являє для цього паспорт громадянина України.

Як йдеться у пояснювальній записці до проекту закону, прийняття зазначених змін дозволить задіяти реальний механізм захисту конституційних прав віруючих громадян, які не бажають приймати ідентифікаційний номер, та чітко передбачить порядок внесення до паспорту громадянина України відповідної відмітки про наявність у громадянина права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.