З метою гідного вшанування пам`яті жертв геноциду Українського народу та забезпечення належної організації та проведення заходів до Дня пам`яті жертв голодоморів (28 листопада 2009 року) 2 жовтня Президент України підписав Указ «Про заходи у зв`язку з Днем пам`яті жертв голодоморів» (№795).

Як повідомляє РІСУ, згідно з документом Кабінет міністрів повинен у десятиденний строк утворити організаційний комітет з підготовки та проведення у 2009 році заходів у зв`язку з Днем пам`яті жертв голодоморів. В указі Президент запропонував релігійним організаціям провести 28 листопада панахиди за жертвами голодоморів, а також впродовж жовтня-листопада — інші заходи із вшанування пам`яті жертв геноциду Українського народу.

Як йдеться в указі, Кабмін також має розробити за участю організаційного комітету та затвердити у двотижневий строк план заходів на жовтень-листопад 2009 року із вшанування пам`яті жертв голодоморів. У цьому плані, як інформує прес-служба Глави держави, слід передбачити такі заходи, як проведення жалобних заходів у місті Києві, зокрема на території Державного музею «Меморіал пам`яті жертв голодоморів в Україні»; проведення 28 листопада 2009 року Загальноукраїнської акції «Засвіти свічку»; організацію у місті Києві, інших населених пунктах тематичних виставок та експозицій, які висвітлюють події, пов`язані з Голодомором 1932-1933 років в Україні тощо.

Відео дня

В указі також Віктор Ющенко наголосив на необхідності продовження роботи з формування Національної книги пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, її регіональних томів.

Окрім того, указ зобов’язує уряд передбачити під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» кошти на спорудження у столиці другої черги Державного музею «Меморіал пам`яті жертв голодоморів в Україні», а також на здійснення Українським інститутом національної пам`яті досліджень проблем голодоморів в Україні.

Кошти згідно з указом слід виділити також на роботу з проектування та спорудження пам`ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років у Вашингтоні (Сполучені Штати Америки), а також — на вивчення питання щодо можливості встановлення відповідних пам`ятників та пам`ятних знаків в інших іноземних державах.

28 листопада о 16.00 пам`ять жертв геноциду Українського народу вшанують хвилиною мовчання, на цей час зупинять роботу в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.

На території України 28 листопада приспустять Державний Прапор України, обмежать проведення розважальних заходів, відповідні зміни внесуть і до програм радіо і телебачення.